עייפות היא תופעה שכיחה באוכלוסייה, וכחמישית מהאנשים סובלים מעייפות ממושכת ומשמעותית הגורמת להפרעות תפקוד ולנזקים בריאותיים מגוונים. על פי הנתונים של ארגוני הבריאות בארץ ובעולם נשים סובלות מתופעת עייפות בבוקר כמעט פי שניים בהשוואה לגברים. העייפות המוגברת בשעות הבוקר נובעת מגורמים שונים כמו חוסר שינה, תסמונת דום נשימה בשינה, מחלות אוטואימוניות, דיכאון, חרדה, עבודה קשה הגולשת אל תוך הלילה, גיל מבוגר ועוד.
אם אתם סובלים מעייפות מוגברת בבוקר מומלץ לפנות לרופא מומחה כדי לעבור אבחון מקצועי ולהתאים טיפול לתופעה. יש מגוון טיפולים יעילים לתופעת העייפות והתשישות המוגברת בבוקר, ואין להקל ראש בבעיה מאחר ושינה נחוצה לבריאות טובה ומונעת מחלות ובעיות בריאות.
מה הגורמים לעייפות בשעות הבוקר?
עייפות בבוקר היא תלונה נפוצה בקרב נשים וגברים כאחד, הגורמים המרכזיים לתופעה הם:
- הפרעות שינה
- מצבי דחק סוציאליים ו/או פסיכולוגיים מתמשכים.
- טראומה.
- זיהומים כרוניים, אנמיה, מחלות סרטן.
- מחלות אוטואימוניות.
- תסמונת דום נשימה בשינה.
- הפרעות ומחלות נשימה וריאה חסימתיות (COPD ועוד).
- מחלות לב כרוניות.
- סוכרת.
- זיהומים נגיפיים כמו מחלת הנשיקה.
- תזונה לקויה, עישון, צריכת אלכוהול מוגברת בשעות הערב והלילה.
- לחץ נפשי וסטרס גבוה.
- חוסר בפעילות גופנית.
אילו תסמינים מחייבים ייעוץ רפואי ואבחון מקצועי?
עייפות בבוקר היא תלונה נפוצה בקרב אנשים, ובעיקר אצל נשים. זו גם תלונה נפוצה אצל אנשים המאובחנים עם הפרעות פסיכיאטריות. חשוב לשים לב לתסמינים אותם חווים, מאחר ובמקרים רבים ניתן להתמודד עם העייפות המוגברת באמצעות שינוי הרגלים כמו תזונה מאוזנת ובריאה יותר, פעילות גופנית, הפחתת לחץ במקום העבודה ובחיים האישיים ועוד.
במקרים רבים סובלים מהעייפות המוגברת בבוקר ללא סיבה רפואית, במקרה זה כדאי לעבור אבחון על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר על מנת לבדוק האם המטופל זקוק לטיפול התנהגותי קוגניטיבי או לטיפול פסיכותרפי אחר.
אם מבחינים בתסמינים של דום נשימה בשינה, קשיי נשימה או מחלה אחרת יש להגיע לאבחון מקצועי במהירות האפשרית. כמו כן, חשוב לעבור אבחון רפואי אם חווים תסמינים כמו כאבי שרירים ומפרקים בבוקר, חולשה כללית, תשישות ממושכת הפוגעת בתפקוד האדם, עייפות לאורך תקופה של חודשים שאינה מתפוגגת למרות שמקפידים על מנוחה, קשיי ריכוז שאינם חולפים למרות מנוחה בלילה, פגיעה משמעותית בריכוז, בזיכרון ובתפקוד היומי, כאבי ראש בשעות הבוקר, כאבי גרון או תחושת יובש בגרון לאחר השינה ועוד.
מהו הנזק הבריאותי של עייפות בבוקר?
עייפות בבוקר היא תלונה שכיחה בקרב נשים וגברים, אך רוב המקרים נובעים מהפרעות פסיכיאטריות ומלחץ נפשי. חשוב לציין כי העייפות הכרונית הממושכת מגבירה את התחלואה ועלולה לגרום לאדם להיות מעורב בתאונות דרכים קטלניות ובתאונות עבודה. העייפות הממושכת פוגעת בתפקודי היום, בריכוז, בזיכרון, במצב הרוח, בתיאבון ובחשק המיני.
העייפות הכרונית יכולה להעיד על מחלות ובעיות רפואיות חמורות המחייבות אבחון וטיפול הולם. כך לדוגמה, ידוע כי אחד מהתסמינים המוכרים של תסמונת דום נשימה בשינה הוא עייפות בבוקר, וללא טיפול חשופים למחלות קשות כמו שבץ מוחי, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם.
מה הקשר בין עייפות בבוקר לדום נשימה בשינה?
דום נשימה בשינה מהווה תסמונת נפוצה באוכלוסייה, זו בעיה רפואית חמורה מחייבת טיפול מתאים. ללא טיפול בדום נשימה בשינה האדם נמצא בסיכון גבוה לאירוע מוחי, למחלות לב וליתר לחץ דם, כמו כן הוא נמצא בסיכון גבוה למעורבות בתאונות.
ניתן לעבור אבחון ביתי לגילוי דום נשימה בשינה בעזרת צוות המומחים של חברת היי מדיקל. אם מאבחנים דום נשימה בשינה הטיפול המומלץ כיום ברפואה המודרנית הוא שינה עם מסכת סיפאפ (CPAP), הטיפול כלול בסל הבריאות וניתן לקבל החזר מקופת החולים בגין רכישת המכשיר אצלנו.