הפרעת חוסר שינה היא תופעה מוכרת ורווחת בקרב נשים וגברים בכל הגילים, כולל ילדים. אנשים הסובלים מחוסר שינה זמני או ממושך עלולים לסבול מתסמינים אופייניים להפרעת השינה הנפוצה כמו עייפות מוגברת במהלך היום, קשיי זיכרון, ירידה בערנות ובתפקוד בשעות היום, כאבים ואף נזקים בריאותיים חמורים לטווח הארוך כמו התפתחות סוכרת, השמנה ותחלואה גבוהה.
החוקרים ממליצים לאנשים מבוגרים להקפיד על שינה של 8-7 שעות בלילה כדי לשמור על בריאותם ולהיות ערניים ונמרצים במהלך היום. עם זאת, כמות שעות השינה המומלצת לאדם משתנה בהתאם לגילו ויש אנשים הזקוקים לפחות שעת שינה, אך הרוב זקוקים ליותר מ-6 שעות שינה מאחר וגם חוסר שינה מזערי יכול לפגוע בביצוע המטלות היומיות, ביכולת להתמודד עם מצבי דחק בחיים, במצב הרוח ובבריאות.
מה הגורמים לחוסר שינה
אנשים רבים מתלוננים על חוסר שינה, ההפרעה נובעת ממגוון גורמים, לכן חשוב לאבחן תסמיני חוסר שינה כדי לשלול מחלות ומצבים בריאותיים שניוניים ועל מנת להתאים את הטיפול המיטבי לאדם. הגורמים המרכזיים לחוסר שינה הם:
- תסמונת דום נשימה בשינה.
- תרופות או גמילה מתרופות.
- סטרס ולחץ נפשי גבוה.
- כאבים אקוטיים או כרוניים.
- מחלות נפש המלות בנדודי שינה.
- עישון ואלכוהול לפני השינה בלילה.
- מצבים שונים של מחלות המפריעים לשינה תקינה.
- שינויים בחדר השינה ו/או בדפוסי השינה בלילה.
- מחלות נוירולוגיות.
- עודף משקל.
- שינויים הורמונליים.
- מחלות ממאירות.
- תסמונת רגליים חסרות מנוחה.
תסמינים מוכרים של חוסר שינה ונזקים
ישנם מגוון תסמינים להפרעה מסוג חוסר שינה, התסמינים המרכזיים הם:
- עייפות וישנוניות במהלך היום – התסמין המוכר ביותר של חוסר שינה, העייפות המוגברת פוגעת בתפקוד ובזיכרון. לאורך זמן העייפות מביאה להתפתחות של מחלות, מצב רוח ופגיעה קשה בתפקוד במהלך היום.
- קושי להתרכז – ללא שינה טובה האדם יתקשה להתרכז בלימודים, בעבודה ובנהיגה, הוא חשוף לתאונות דרכים ולתאונות עבודה, לקשיי תפקוד וזיכרון ועוד.
- כאבי ראש – רבים חווים כאבי ראש בשעות הבוקר לאחר שינה לא טובה ושאינה מספקת.
- פגיעה במערכת העיכול – תסמינים שונים של פגיעה בתפקודי מערכת העיכול יכולים להעיד על מצב של חוסר שינה מתמשך.
- מצב רוח ירוד – ללא שינה בכמות מספקת האדם נוטה לסבול ממצבי רוח ירודים, וללא טיפול בזמן חלה פגיעה במוטיבציה ובתפקוד, ומצב הרוח עשוי להיות רע ולהביא גם לדיכאון.
- מתח נפשי – חוסר שינה גורם לסטרס ולמתח נפשי, בטווח הארוך המתח הנפשי גורם לתחלואה, לדיכאון ולהפרעות נפשיות אחרות.
- הפרעות חשיבה – לשינה יש השפעה ישירה על יכולות החשיבה והעיבוד, ומצב של חוסר שינה עלול להביא לפגיעה משמעותית ביכולת הקוגניטיבית וביכולות נוספות כמו תכנון, קבלת החלטות ועוד.
דרכי טיפול
הטיפול במצב של חוסר שינה מותאם לתלונות ולממצאי הבדיקות. הרופא המומחה בודק ומנטר תסמינים של חוסר שינה אצל המטופל על מנת לשלול מחלה מסוימת או מצב בריאותי שניוני הדורש התייחסות נכונה. האבחון כולל איסוף מידע על השינה ומצבו הבריאותי של המטופל, בדיקת תסמינים ומשך הופעתם ועוצמתם, רקע רפואי ועוד. בהתאם למקרה הרופא יכול לשלוח את המטופל לבדיקה שינה במכון או בבית (יש לציין כי חברת היי מדיקל מציעה שירות ייחודי של בדיקות שינה בבית המטופל), בבדיקה ניתן לאבחן תסמונת דום נשימה בשינה.
אם חוסר שינה נובע מדום נשימה בשינה הטיפול המומלץ כיום הוא שימוש במכשיר סיפאפ (CPAP). הטיפול מבטיח שיפור משמעותי באיכות חייו של המטופל, שינה רציפה ללא יקיצות ומניעת מחלות ומצבי סיכון המאפיינים דום נשימה בשינה כמו שבץ מוחי, התקפי לב ועוד.
טיפולים מומלצים לחוסר שינה יכולים להיות טיפול התנהגותי קוגניטיבי, הימנעות מעישון ואלכוהול בשעות הערב, שינוי תנוחת שינה או מזרן, שינוי תזונתי, תרופות שינה, ויש מגוון טיפולים משלימים שיכולים לעזור, למשל דיקור, תוספי מזון, יוגה, מדיטציה ועוד.