אלרגיה מוגדרת כמחלה כרונית, זו תגובה מוגזמת של מערכת החיסון לגורמים סביבתיים שונים. בעקבות החשיפה לגורמים סביבתיים כמו אוכל או חומרים שאנו שואפים דרך דרכי הנשימה או באים איתם במגע – האלרגן מביא לתגובה מוגזמת של מערכת החיסון ולהפרשה של היסטמין שגורם להתפרצות התגובה האלרגית. אחת התופעות הנפוצות היא אלרגיה עונתית, היא נפוצה בעיקר בעונת האביב בגלל תהליך ההאבקה והתפזרות אבקת הצמחים, הדשא והעצים על פני מרחבים עצומים.
מהי אלרגיה עונתית?
רוב האנשים אוהבים את עונת האביב בגלל הפריחה המרהיבה והטבע המתחדש ומתאושש לאחר עונת החורף. יחד עם זאת, כ-30% מהאנשים בכל הגילים סובלים בעיקר בחודשי האביב מתופעה המכונה אלרגיה עונתית, התופעה נגרמת בגלל תגובה לא תקינה ולא רצויה של מערכת החיסון בעקבות חשיפה לחומרים המצויים באבקני הצמחים. חשוב להדגיש כי האלרגיה העונתית לא מתרחשת רק באביב, היא מופיעה בעיקר בתקופות המעבר.
באביב יש אלרגנים רבים הנישאים באוויר שמקורם באבקני הפרחים והצמחים, ובקיץ האלרגיה יכולה להיגרם בגלל קרדית האבק הנמצאת בשיא פעילותה, ובעונת החורף עלולים לסבול מאלרגיה בגלל הרוחות המזרחיות הנושאות עמן אבק מהמדבריות.
ראוי לציין כי האלרגיה העונתית נובעת ממפגש בין אלרגן לבין מערכת החיסון, האלרגן חודר לדרכי הנשימה בזמן שאיפת אוויר, האלרגן יכול לעורר תגובה מוגזמת של מערכת החיסון גם בעקבות מגע עם חומרים שונים. לאלרגיה העונתית יש תסמינים מוכרים והיא עשויה להתבטא בפריחה על העור, עיטושים, שלפוחיות, שיעול, גודש באף, קשיי נשימה, נזלת אלרגית, אסתמה, עייפות, בצקות, עיניים אדומות, גירויים בגרון ובאוזניים ועוד.
איך נשמרים?
כדי להישמר ולהימנע מאלרגיה עונתית יש להקפיד על שינוי התנהגותי. חשוב לזכור כי יש אלרגיות שונות לכן השינוי ההתנהגותי הינו בהתאם לסוג ולתסמיני המחלה. אם סובלים מאלרגיה עונתית עקב חשיפה לקרדית האבק חשוב לשמור על ניקיון הבית או הדירה, לשאוב היטב שטיחים וריפודים או להימנע משטיחים בבית, לאחסן את הבגדים בשקיות ומומלץ להשתמש בסדין גומי או ניילון מעל המזרן במיטה.
אם האלרגיה קשורה לחשיפה לאבקני הצמחים מומלץ לבדוק האם הצמח הגורם לאלרגיה גדל בגינה הפרטית, בעציץ במרפסת, בפארק ליד הבית או בחצר קרובה לבניין. אפשר לקטול את הצמח שגורם לאלרגיה ולשתול צמחים אחרים שאינם מעוררים תגובת אלרגיה חריפה ומוגזמת של מערכת החיסון.
כבר היה אפצ'י? כך תתמודדו
אחד התסמינים המאפיינים אלרגיה נשימתית הוא התעטשויות רבות כתוצאה מהנזלת, הגודש באף והתגובה האלרגית בדרכי הנשימה העליונות. אם לא מפסיקים להתעטש והעיניים דומעות ואדומות, ככל הנראה מערכת החיסון מגיבה לאלרגן כלשהו הנישא באוויר. הפתרון לתופעה זו הוא מניעתי, יש לאתר את הגורם לעיטושים ולעשות הכול כדי להקטין את החשיפה לאלרגן.
מתי מזהים אלרגיה על פני צינון או וירוס?
התסמינים של אלרגיה עונתית מזכירים מאוד תסמינים של וירוס או צינון. לכן, יש לעבור אבחון כדי לבדוק מה הגורם לבעיה ממנה סובלים. אבחון אלרגיות שונות נעשה על ידי רופאי אלרגיה ואימונולוגיה המתמחים בטיפול במחלות של מערכת החיסון. באבחון עצמו מטפטפים טיפות של חומרים אלרגניים הידועים כגורמים לאלרגיה נשימתית, את הטיפות מחדירים בעדינות לעור ועוקבים אחר התגובה והרגישות לאלרגן.
יודגש כי תסמינים כמו נזלת, עיניים אדומות, עיטושים וקוצר נשימה יכולים להופיע בגלל הידבקות בווירוס או צינון, הם יכולים להופיע גם בגלל התגובה האלרגית לאלרגן מסוים. ניתן לזהות את האלרגיה על פני הצטננות או וירוס אם סובלים מתסמינים כמו גרד, עיטושים וגירוי או דמי בעיניים, בעוד חום, שיעול מוגלתי וכאבי שרירים מאפשרים זיהוי של וירוס או צינון. גם משך הזמן שבו התסמינים מופיעים מאפשר לזהות האם זו אלרגיה או צינון/וירוס.
כמה סוגי אלרגיות הרופאים מכירים?
קיימים סוגים שונים של אלרגיה עונתית:
דלקת הלחמית האביבית – הדלקת לא מתרחשת רק באביב, היא באה לידי ביטוי בגודש בלחמית העין, גרד, תחושת צריבה והפרשות מהעיניים.
נזלת אלרגית – אלרגיה נשימתית נפוצה מאוד המתבטאת בדלף מימי מהאף, אף סתום, עיטושים, קשיי נשימה מהאף, גרד בחך ו/או בלוע וקשיי שינה.
גנחת הסימפונות – רבים מהילדים והמבוגרים הלוקים באסתמה סובלים בפועל מאסתמה אלרגית, זו אלרגיה נשימתית שכיחה.
סיכום
לסיכום, אלרגיה עונתית היא תופעה נפוצה, ולנו בהיי מדיקל יש פתרונות מתקדמים המסייעים לאנשים הסובלים מהמחלה. אנו משווקים מכשור רפואי לסיוע נשימתי שיכול לסייע למטופלים לישון היטב בלילה, ליהנות מאיכות חיים גבוהה יותר, להקל על התסמינים ולמנוע סיבוכים.