מהן הסיבות המרכזיות בגינן אנחנו סובלים מתופעת גרד? למה רובנו סובלים מתופעה של גירודים בגוף ומה אפשר לעשות כדי להקל על הגירודים? אילו מחלות גורמות לתופעה הגרד בעור? האם הגרד מעיד בהכרח על פריחה בעור? כיצד מטפלים בבעיה? המומחים של היי מדיקל הכינו עבורנו מדריך בנושא גירודים בגוף והקשר של התופעה להפרעות ולקשיי שינה.
למה זה קורה?
תחושת גרד באזורים שונים בגוף היא תופעה שכיחה המופיעה ברוב המקרים כתגובה למצבים חיצוניים ופנים גופניים, כיוון שגירודים מהווים תסמין למגוון רחב של מחלות ובעיות רפואיות. התחושה של גירודים בגוף מופיעה בגלל גירוי של קצות העצבים הנמצאים בדיוק בחיבור שבין שכבות העור החיצוניות, כלומר אפידרמיס ודרמיס, ותחושת הגרד גורמת לאדם רצון ודחף בלתי נשלט לגעת ולגרד באזור המגורה.
כדאי לדעת כי התופעה יכולה לגרום לגרד מקומי ובאזור מסוים בלבד, אך יש מקרים שבהם סובלים מתופעה של גירוד בכל הגוף. הגירוד יכול להיות בעוצמה קלה עד חמורה וקיצונית, ואם התחושה אינה חולפת מאליה בתוך זמן קצר מומלץ להיוועץ עם הרופא, במיוחד כאשר סובלים מגרד כרוני שנמשך מעל 6 שבועות.
ראוי לציין כי גרד נחשב לתסמין שכיח מאוד, וכל אדם צפוי לחוות גירודים בגוף (מפושטים או באזור ספציפי) בנקודת זמן מסוימת בחייו. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי התופעה של גדר שכיחה אצל כ-8% מהאוכלוסייה הכללית, והתופעה יכולה להתפתח בכל גיל ובאופן שווה בקרב זכרים ונקבות.
הסיבות הנפוצות והשכיחות ביותר לגירודים בגוף
התופעה הנפוצה של גירודים בגוף נובעת בגלל תגובה של מערכת העצבים לגירוי חיצוני או פנימי בעור ויש לא מעט סיבות וגורמים לגרד, למשל עור יבש בגיל מבוגר, אלרגיה, דלקת או זיהום בעור, מחלות עור כמו אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור) ואורטיקריה ועוד. הסיבות הנפוצות ביותר לגירודים בגוף הן:
עור יבש (Xerosis) – אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לגרד היא עור יבש בגיל מבוגר, זו תופעה שכיחה שנובעת מירידה בייצור הליפידים של העור, והתופעה של הגרד והיווצרות הקשקשים על העור מחמירה כאשר מבוגרים שוהים בסביבה יבשה, לרבות חדרים ממוזגים.
גירודים בתקופת ההריון – 1 מכל 10 נשים בהריון סובלת מגרד באזורים שונים בגוף וזו תופעה שכיחה בקרב נשים בהריון.
מחלות עור – יש מגוון מחלות עור שהתסמים שלהן הוא גירודים בידיים וברגליים וגרד באזורים נוספים בגוף. מחלות העור העיקריות שגורמות לגרד בדרגה קלה עד חמורה הן אטופיק דרמטיטיס, סבוריאה, פסוריאזיס (ספחת העור), אקזמה נומולרית, אורטיקריה, פיטריאזיס קוזיאיה, פטרת העור וסקביאס.
מחלות כליות – אחד מהתסמינים של חלק ממחלות הכליות הן גירוד בכל הגוף, למשל חולים במחלת המודיאליזה (Hemodialysis).
מחלות כבד – מחלות כבד שונות כגון חסימה כולסטטית ו-PBC גרמת לגרד בגוף.
הפרעות במערכת העצבים – סיבוכים שונים במערכת העצבים כמו גם מצבים שמשפיעים על תפקודי מערכת העצבים בגוף האדם עשויים לגרום לגירויים בעור ולגרד, בדרך כלל ללא סימני פריחה הנראית לעין. כך לדוגמה בעיות ומצבים רפואיים כגון: שבץ מוחי, טרשת נפוצה, מיאלומה נפוצה וכו', הם מצבים שמשפיעים על מערכת העצבים ועשויים לגרום לגירודים בגוף.
סוכרת – מחקרים הוכיחו כי סיבוכים שונים של סוכרת עלולים לגרום להתפתחות גרד באזורים שונים בגוף, בעיקר גירודים ברגליים.
סרטן – סוגים שונים של מחלת הסרטן גורמים לגירודים באזורים שונים בגוף, בדרך כלל ללא פריחה, למשל סרטן תאי הדם מסוג לימפומה של הודג'קין, וכמובן סרטן העור. כדאי לדעת כי אחד מהתסמינים המוקדמים של סרטן העור הוא התפתחות נגעי עור חדשים המלווים בתחושת גרד.
אלרגיה – אלרגיה היא תגובה של הגוף לחומרים שונים שבאים במגע עם העור, ובגלל האלרגנים נוצרת תגובה אלרגית ומתפתח כגירוי בעור שגורם בדרך כלל לגירודים, נפיחות, אדמומיות ולהיווצרות קשקשים על העור. בעקבות התגובה של המערכת החיסונית נוצרת לרוב פריחה באזור המגורה וסובלים מגרד בלתי מבוקר.
עקיצות של חרקים – עקיצות של חרקים כמו יתושים, פשפשים, כינים, נמלים ועכבישים משאירות אחריהן סימנים של חורים זעירים וגורמות לגירוי העור ולגרד. יש להימנע מגירוד האזור המגורה לאחר עקיצת חרקים ובהתאם לצורך יש לפנות לרופא לאבחון ולהתאמת הטיפול הנכון.
אנמיה – חוסר בברזל בגוף גורם לאנמיה, ובמקרים החמורים של אנמיה ניתן להבחין בגרד בעור ללא סימני פריחה.
קנדידה – נשים וגברים רבים סובלים מפטריית הקנדידה שגורמת לגירוי ולגרד בעור, ולרוב ניתן להבחין בפריחה בגוון אדום עם קצוות יבשים, והטיפול יחסית קל בבעיה.
מחלות הגורמת לגירוד – מחלות הידועות בתסמיני גרד משמעותיים ואינטנסיביים כמו אבעבועות רוח, אקזמה דיסהידרוטית, גזזת, חצבת וכו'.
תת פעילות או יתר פעילות של בלוטת התריס – פעילות יתר או תת פעילות של בלוטת התריס עשויה לגרום לגרד בעור.
תרופות – לחלק מהתרופות יש תופעות לווי שגורמת לגירודים בגוף, למשל תרופות להורדת לחץ דם גבוה, משככי כאבים שונים כמו מורפין ופנטניל ועוד.
הפרעות נפשיות – בעיות פסיכיאטריות שונות עלולות לגרום לגרד בגוף, בעיקר מצבים כמו דיכאון, חרדה והפרעה טורדנית כפייתית.
באיזה שלב כדאי לפנות לרופא?
אם אתם סובלים מגירודים בגוף והתופעה מפריעה לשגרת החיים שלכם או משפיעה על איכות השינה בלילה, וכל עוד המצב נמשך יותר מכמה ימים, מומלץ לפנות לרופא עור מומחה. אם במקביל לגרד יש תסמינים נוספים כמו ירידה דרסטית במשקל, עייפות כרונית וקיצונית, חום גבוה, כתמים על העור וכו' – אין לדחות את הפנייה לרופא מומחה.
בתוקף כך, אם אתם סובלים מגרד וגירדתם בחוזקה את האזור המגורה ונגרם נזק לעור, מומלץ לפנות לרופא כדי לקבל טיפול המונע היווצרות צלקת ולבדוק האם נוצר זיהום באזור המגורה.
מה ניתן לעשות כדי להקל על הגירודים בגוף?
חשוב לעבור אבחון מקצועי כדי להתאים טיפול בהתאם לגורם לגירודים בגוף, למשל תרופות היסטמיניות למקרה של אלרגיה. בנוסף, כדאי לנסות את הטיפים הבאים כדי להקל על הגרד בגוף:
- מקלחת קצרה במים פושרים.
- החלפת הסבון והשמפו למוצרים טבעיים.
- הימנעות מבגדים שגורמים לגירוי העור, למשל בגדים העשויים מבד סינטטי.
- הקפדה על היגיינת שינה.
- טיפוח העור עם קרם לחות עשיר לעור מגורה.
- התקנת רשתות נגד יתושים ומעופפים בכל הפתחים בבית.
- שינוי תזונתי אם הגרד נוצר בעקבות רגישות או אלרגיה למזונות שונים.
- הפחתת לחץ בחיים.
כדאי לדעת כי תופעת הגרד לרוב מתעצמת בלילה לכן חווים גירודים בלילה העצימות גבוהה יותר. לעיתים סובלים בעיקר מתחושה של גירודים ברגליים תוך כדי שינה ויש לציין זאת לרופא בעת הבדיקה על מנת לבדוק מה הגורם לתופעה ולהתאים את הטיפול המיטבי.
אילו מחלות עור גורמות לגרד בעור?
כפי שציינו, מחלות עור רבות גורמות לתופעה של גירודים ברגליים או בכל הגוף, לדוגמה פסוריאזיס, סקביאס (גרדת), אורטיקריה, אסתמה של העור, פטרת העור ועוד.
מה הסיכוי שמדובר בפריחה?
פריחה בעור יכולה להיגרם מסיבות שונות כמו מחלה זיהומית או תורשתית, מחלות אוטואימוניות, סרטן, אלרגיה או מחלה שהסיבה להופעתה אינה ידועה. הפריחה גורמת להיווצרות נגעים עם או ללא גירוד, ויש לעבור אבחון כדי לאתר את מקור הבעיה ולהתאים את הטיפול הנכון.
לסיכום, רבים באוכלוסייה סובלים מתופעת כמו גירודים ברגליים ובאזורים אחרים בגוף, הגרד פוגע באיכות החיים, משפיע לרעה על איכות השינה ועשוי להעיד על מחלה או בעיה רפואית המחייבת טיפול מדויק ואופטימלי.
הכתבה באדיבות המומחים של היי מדיקל. המידע המובא בכתבה נועד לצורכי ידע בלבד ואינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ ולטיפול רפואי.