הפרעה רסטריקטיבית

מהי הפרעה רסטריקטיבית? אילו דרגות חומרה קיימות להפרעה זו? כיצד מחלה רסטריקטיבית משפיעה על הגוף והאם היא גורמת להפרעות נשימה? מהן דרכי הטיפול במחלה זו ואיך ניתן להקל על החולים? המומחים של היי מדיקל הכינו מדריך בנושא. 

 

מהי הפרעה רסטריקטיבית?

יש סוגים שונים של הפרעות בתפקודי הריאה, ונהוג לחלק אותן לשני סוגים עיקריים – הפרעה רסטריקטיבית והפרעה חסימתית. ההפרעות הנפוצות יחסית יכולות להופיע בנפרד או באופן משולב. באופן כללי, הפרעה רסטריקטיבית היא קבוצה של מחלות הפוגעות בתפקודי הריאה, ובכולן יש מגבלה בניפוח הריאות ובעקבות המחלה האדם מתקשה למלא את ריאותיו באוויר. לכן החולה סובל ממגוון בעיות נשימה, במיוחד מקוצר נשימה מתמשך בעת מנוחה ובעת מאמץ, ובנוסף לרוב הוא סובל מקושי למלא אוויר בריאות והוא חשוף לתחלואה גבוהה, לרבות מחלות לב.

כדאי לדעת כי המשמעות של המילה רסטריקציה היא הגבלה, ובמחלות רסטריקטיביות הנפח של הריאה קטן מהנפח הממוצע והצפוי לפי פרמטרים כמו גיל וגובה של החולה. ההגבלה בנפח הריאות יכולה לנבוע מגורמים שונים כמו פגם מולד במבנה רקמת הריאות, מבנה של בית החזה שמונע מהריאות להתמלא באוויר, מחלות שונות ברקמת הריאה או מחלות חיצוניות לריאה המשפיעות על תפקודי הריאה ועוד.

 

Smiling Woman in White Crew Neck Shirt

 

דרגות ההפרעה

יש שתי דרגות עיקריות להפרעה הרסטריקטיבית:

 

הפרעה רסטריקטיבית קלה

ההפרעה הקלה באה לידי ביטוי בירידה בנפח האוויר בריאות, ונפגעת היכולת של האדם לשאוף מלוא האוויר לריאותיו. בהפרעה הקלה יש פגיעה בתפקודי הריאות לכן האדם יתקשה לבצע פעילות גופנית הדורשת מאמץ.

 

הפרעה רסטריקטיבית בינונית

בהפרעה הבינונית יש עדות להפרעה חסימתית בריאה, ונפח האוויר קטן מהרגיל. האדם צפוי לחוות בעיות נשימה גם בזמן מנוחה ולא רק במאמץ. ברוב המקרים סובלים גם משיעול חריף, מקוצר נשימה ומחרחורים בזמן נשימה, ובמקרים מסוימים המחלה מתפתחת ומחריפה במהירות לכן אין מנוס מהשתלת ריאה.

 

על מה משפיעה בדרך כלל מחלה רסטרקטיבית?

בדרך כלל מחלה רסטריקטיבית משפיעה על תפקודי הריאה והאדם יתקשה לשאוף אוויר לריאותיו. המחלה גורמת לירידה בנפח האוויר בריאות, לכן חווים בעיות נשימה, בעיקר קוצר נשימה. הפרעה רסטריקטיבית פוגעת ביכולת התפקוד של האדם בגלל קוצר הנשימה, כאשר בדרגה הקלה ניתן עדיין לבצע פעילות גופנית במאמץ קל יחסית אך בדרגה הבינונית מתקשים לנשום גם במנוחה ולא רק במאמץ, ויש לכך השלכות רבות על איכות חייו של החולה.

כאמור, המחלה פוגעת בתפקודי הריאה על כן החולה אינו יכול למלא במלוא האוויר את ריאותיו, ועם הזמן הריאות הופכות לקשיחות, לעיתים הקשיחות מופיעה בדופן החזה וסובלים משרירים חלשים באזור ומעצבים פגומים המקשים על התרחבות הריאות. המחלה גורמת בעיקר לקוצר נשימה, ואחד מהסימפטומים המוכרים של ההפרעה הוא שיעול יבש או שיעול המלווה בליחה לבנה. בנוסף, ידוע כי ההפרעה מעודדת התפתחות סימפטומים של חרדה ודיכאון, ובדרך כלל המחלה גורמת להגבלה משמעותית בפעילות היומיומית ולפגיעה רבה באורח ובאיכות החיים.

 

מהן דרכי הטיפול ואיך ניתן להקל על המצב?

לאחר אבחון הפרעה רסטריקטיבית ובדיקת תפקודי ריאה ניתן להתאים את הטיפול המיטבי. חשוב לזכור כי מדובר בקבוצה של מחלות הפוגעות בתפקודי הריאה לכן חייבים לעבור אבחון מקצועי ומדויק על מנת לאתר את המחלה ולהתאים את הטיפול הנכון ביותר לתסמינים ולסוג ולחומרת ההפרעה. הטיפול יכול לכלול תרופות נוגדות דלקת וטיפול אנטי צלקתי בריאה, סטרואידים, מחולל חמצן וטיפולים נוספים. כאשר החולה סובל מקוצר נשימה הטיפול באמצעות מחולל חמצן נחשב למומלץ ביותר.

הכתבה באדיבות המומחים של היי מדיקל – נשמח לסייע לכם לבחור מחוללי חמצן ומכשירים רפואיים אחרים לסיוע נשימתי.

למידע

אולי יעניין אותך גם

עייפות עקב חוסר בשעות שינה

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני?

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני? האם זו מחלה גנטית? מה גורם להתפרצות המחלה של חוסר שינה קטלני? מה התסמינים והאם יש דרך לטיפול במחלה הנדירה?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button