תסמונת העייפות הכרונית (CFS – Chronic Fatigue Syndrome), המכונה גם מחלת היאפים, היא תלונה שכיחה מאוד בקרב המטופלים המגיעים לרופאי המשפחה בקופות החולים השונות. עייפות כרונית היא מחלה מורכבת המאופיינת בתשישות קיצונית ללא הסבר של מחלות ובעיות בריאותיות אחרות, התופעה פוגעת בתפקודי האדם ולאחר אבחון הרופא המומחה יתאים את הטיפול הנכון. צוות המומחים של חברת היי מדיקל הכין עבורנו כתבה בנושא מחלת היאפים, כולל דרכי טיפול מומלצות.
מהי מחלת היאפים?
תסמונת העייפות הכרונית, הידועה בכינוי מחלת היאפים ובכינוי שפעת היאפים, מתאפיינת בתשישות ממושכת וקיצונית ובתסמינים נוספים שאינם חולפים לאחר מנוחה. החוקרים חלוקים בדעותיהם לגבי הגורמים לתסמונת זו, לכן יש כמה הסברים לגבי הגורמים להתפתחות התופעה. יש חוקרים הטוענים כי התסמונת נגרמת בגלל זיהום נגיפי, יש חוקרים המשוכנעים כי הבעיה נגרמת בגלל דחק רגשי, וחוקרים אחרים סבורים כי CFS נגרם בגלל שילוב בין כמה גורמים.
ראו לציין כי תסמונת עייפות כרונית (CFS) נפוצה יותר בקרב נשים, פי 2 בערך, ובדרך כלל התסמונת מתפתחת אצל אנשים בטווח הגילים 40-20, אך הבעיה יכולה להופיע גם אצל ילדים מתבגרים וגם אצל מבוגרים. על פי הערכות משרד הבריאות בישראל, המחלה פוגעת ב-1 מתוך 200 אנשים, אך בגלל המורכבות לאבחן את התופעה יש הטוענים כי שכיחות מחלת היאפים גבוהה יותר באוכלוסייה.
התסמונת הכרונית הנפוצה יכולה להיות קלה, מתונה, קשה או קשה מאוד. כרבע מהאנשים המאובחנים עם המחלה מדווחים על תסמינים קשים או קשים מאוד. במצבים הקלים והמתונים של המחלה לרוב אין צורך בטיפול מיוחד ולאחר מספר ימי מנוחה ניתן לשוב לשגרה. לעיתים, המחלה גורמת לפגיעה ביכולת הניידות, להפרעות שינה ולתשישות מוגברת המחייבת את האדם למנוחה ארוכה בצהריים.
במצבים הקשים והקשים מאוד, המחלה פוגעת בצורה דרסטית ביכולות הניידות וביצוע מטלות יומיומיות כמו צחצוח שיניים, לפעמי סובלים גם מקשיי ריכוז, לכן החולה זקוק לעזרה ובמקרים מסוימים הוא יוכל להתנייד רק בעזרת כיסא גלגלים.
איך מזהים את מחלת היאפים?
אבחון מחלת היאפים הוא קליני בעיקרו כיוון שאין עדיין בדיקה ספציפית באמצעותה ניתן לאשר או לשלול את התסמונת, עם זאת יש קווים מנחים המסייעים לרופאים לאבחן את המחלה. כיום, האבחון מבוסס על שלילת מחלות אחרות עם תסמינים דומים למחלת היאפים, ובאופן כללי אם אדם מתלונן על עייפות ותשישות כרונית הוא נשלח לסדרת בדיקות. הקריטריונים שנקבעו לאבחון המחלה הם:
- עייפות יתר שאינה חולפת לאחר מנוחה ופוגעת בתפקודי האדם, כל עוד זו עייפות חדשה הנמשכת לפחות חצי שנה.
- ירידה בזיכרון.
- כאבי גרון.
- רגישות בבלוטות הלימפה.
- כאבי שרירים.
- הפרעות שינה.
- כאבי ראש.
- כאבי פרקים
- תשישות ממושכת יותר מיממה לאחר מאמץ גופני.
מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם התופעה?
המטופל יכול להקל על התסמינים השונים באמצעות שינויים באורח חייו. כמו כן, מומלץ לשנות תזונה, להפסיק לעשן, לשלב פעילות גופנית הדרגתית, להפחית חשיפה למצבי דחק, לתרגל נשימות, יוגה ומדיטציה, וניתן לשלב טיפולים מתחום הרפואה המשלימה.
מחלת היאפים – טיפול
לאחר אבחון מחלת היאפים טיפול במחלה יותאם לתסמינים עליהם מתלוננים. המטרה היא להקל על הסימפטומים כמו כאבי ראש, פרקים, שרירים וכד', ולסייע למטופל לחיות חיים רגילים ותקינים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול לסייע לחולה כדי להשיג שליטה על הסימפטומים השונים ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגות.
כמו כן, ניתן להתאים לאנשים עם מחלת היאפים טיפול תרופתי, בדרך כלל משככי כאבים ללא מרשם או תרופות במינון נמוך נגד דיכאון. במקרים מסוימים הרופא ימליץ לחולה לעסוק בפעילות גופנית באופן הדרגתי, להתאים את אורח החיים למצב הבריאותי ולסימפטומים הקיימים, ומומלץ לחולים להימנע ממצבי דחק, לשפר את התזונה, להימנע מאלכוהול ועישון, להפחית את כמות הסוכר ודברי המתיקה, להקפיד על שעות מנוחה ועוד.
לסיכום, המומחים של היי מדיקל ממליצים לכל אדם המאובחן עם מחלת היאפים לפנות לחברה כדי לקבל הסברים על מכשור רפואי לסיוע נשימתי שיכול לסייע גם במצבים של מחלת היאפים, במיוחד אם סובלים מהפרעות שינה.