סהרוריות – המדריך המלא

מהי סהרוריות? איך זה בדיוק קורה? האם סהרוריות אצל ילדים ומבוגרים מסוכנת? האם תופעת הסהרוריות היא הפרעת שינה נפוצה? האם יש טיפול יעיל ואפקטיבי לתופעת הסהרוריות? האם אדם סהרורי מודע למעשיו וזוכר בבוקר מה הוא עשה מתוך שינה? המומחים של היי מדיקל הכינו עבורנו מדריך בנושא ועונים על כל השאלות הנפוצות שלכם. 

 

מהי סהרוריות?

אנשים רבים סובלים ממגוון בעיות שינה, ואחת התופעות המוכרות היא סהרוריות, תופעה המוכרת גם בכינוי הליכת ירח. התופעה נקראת באנגלית Noctambulism. הפרעת השינה יכולה להופיע בכל גיל, הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים, וברוב המקרים היא מתרחשת כאשר אדם יוצא ממצב של שנת REM, כלומר שינה עמוקה, והוא מפגין פעילויות שונות המעידות על ערנות כאשר בפועל האדם ישן עמוק.

התופעה מתרחשת בדרך כלל בשליש הראשון של השינה בלילה, והאדם הסובל ממנה נמצא במצב של ערנות, תגובות וכישורים מוטוריים ברמה נמוכה, לכן הוא עשוי לקום מהמיטה, לצאת מחדר השינה ולבצע פעולות שונות כמו הליכה, ובמקרים מסוימים האדם עלול לצאת מביתו, לנהוג ברכב, ולבצע פעולות כמו להתלבש, לערוך שולחן, לאכול, להסתובב במרפסת או מחוץ לבית ועוד.

אלו מצבים המסכנים את האדם מאחר שהוא אינו מודע למעשיו והוא עלול להיפגע. כמו כן, כדאי לדעת כי בסיום האפיזודה האדם יחזור בדרך כלל אל המיטה שלו, בכוחות עצמו ובשקט, או בעזרת אדם אחר. בבוקר למחרת האירוע האדם על פי רוב לא יזכור את מעשיו, ובדרך כלל הוא הוא לא יצליח לזכור מה הוא עשה במהלך האירוע גם כאשר הוא מתעורר במהלכו.

 

איך זה קורה?

בדרך כלל סהרוריות (הליכת ירח) תתרחש בשליש הראשון של השינה בלילה, או במהלך המחזור השלישי או הרביעי של השינה, כלומר בשלבים בהם יוצאים ממצב של שינה עמוקה (REM). ראוי לציין כי סהרוריות קשורה ברוב המקרים לגיל ולהתפתחות, לכן התופעה יחסית נפוצה אצל ילדים קטנים, אך גם בגיל מבוגר התופעה קיימת ונפוצה. היא מתרחשת בגלל סיבות שונות כמו מחסור בשעות שינה, חום גבוה, גנטיקה, דום נשימה בשינה, אפילפסיה, לחץ נפשי, חרדה ועוד.

חלק מתרופות השינה עלולות לגרום לתופעת סהרוריות אצל מבוגרים, אך תופעה זו נחשבת לנדירה יחסית. בדרך כלל סובלים מבעיה זו בגלל הרגלי שינה בעייתיים או בעיות שינה מוכרות. אם התופעה של סהרוריות אצל ילדים אינה חולפת מאליה בשנות ההתבגרות חשוב להביא את הילד לאבחון מקצועי מאחר שהדבר עשוי להעיד על בעיות התנהגות וגורמים פסיכולוגיים.

 

איך סהרוריות מתרחשת?

כאמור, סהרוריות היא אפיזודה שבה האדם (ילד או מבוגר) קם מהמיטה במהלך השינה בלילה, בדרך כלל בשליש הראשון של השינה, והוא מתהלך בתוך ביתו כאשר הוא מצוי ברמת נמוכה של ערנות ויכולות תגובה ומוטוריקה. בשלב השינה העמוקה גלי המוח איטיים מאוד לכן כאשר יוצאים משלב ה-REM האדם אינו מודע למעשיו והוא מסוגל ללכת מתוך שינה ולבצע פעילויות שונות. כך לדוגמה, אדם סהרורי עשוי להסתובב בכל הבית ולעיתים הוא עלול לצאת מפתח ביתו ואף לנהוג ברכבו, על כן מצב זה חושף את האדם הסהרורי לסיכונים רבים.

במהלך בעיות שינה כמו סהרוריות האדם נמצא במצב של שינוי בהכרה, ולמעשה זהו שילוב בין מצב ערנות (ברמה נמוכה) לבין שינה. במהלך האפיזודה אדם סהרורי יכול לבצע פעילויות כגון: הליכה בבית או מחוץ לבית (הליכת ירח), אכילה, החלפת בגדים, עריכת שולחן, פתיחת מחשב ושליחת מייל, נהיגה ברכב, קיום יחסי אישות מתוך שינה, יצירת אמנות כמו ציור ועוד.

 

האם זה מסוכן?

חשוב להדגיש כי התנהגות סהרורית לכשעצמה אינה מסכנת את האדם, יחד עם זאת האדם עשוי לבצע פעילויות שונות העלולות לגרום לפגיעה גופנית ולמעורבות בתאונה, למשל בזמן נהיגה ברכב, בישול והליכה מתוך שינה.

ידוע על תופעות שבהן אנשים סהרוריים מצאו את מותם או שהם נפצעו קשה בגלל נפילה מחלון פתוח או מהמרפסת, פציעה בגלל אחיזת סכין וחיתוך מזון, נפילה בזמן ירידה במדרגות תלולות, ויש מספר מקרים בהם סהרוריים היו מעורבים ברצח, ובבוקר למחרת הסהרורי אינו זוכר דבר ממעשיו.

אגב, יש מיתוס נפוץ בנושא התנהגות של סהרוריות לפיו אסור בתכלית האיסור להעיר אדם ההולך בשנתו. לכן, חשוב להבין כי אין סכנה אם מעירים את האדם ההולך מתוך שנתו או מבצע פעולה כזו או אחרת, ואם האדם מבצע פעולה המסכנת אותו או את סביבתו חשוב להעירו וללוות אותו בחזרה למיטה. בתוך כך, כאשר מעירים את האדם הסהרורי יש להיזהר מתגובה תוקפנית שלו, ויש מקרים בהם הוא יאבד התמצאות כאשר מעירים אותו והוא עלול לסבול ממבוכה ואפילו מהתקף חרדה.

 

סהרוריות אצל מבוגרים

התנהגות סהרורית מאפיינת אנשים מבוגרים, בעיקר קשישים. השכיחות של סהרוריות אצל מבוגרים היא כ-2.5% והתופעה מתרחשת כתוצאה ממגוון הפרעות שינה הפוגעות באיכות השינה בלילה, ואצל קשישים התופעה נפוצה יותר מאחר ששלב השינה העמוקה מתקצר עם הגיל לכן יש נטייה לתופעה זו.

מצב סהרוריות אצל מבוגרים יופיע לרוב בגיל השלישי, בעיקר בגיל הזקנה או בשלבים המקדימים והראשוניים של שטיון. יש לציין כי התסמינים הקליניים של סהרוריות וביעותי לילה דומים יחסית וקיים קשר בין שתי התופעות, לכן כאשר מאבחנים אדם מבוגר קובעים את סוג ההפרעה לפי הדרגה החמורה מבין שתי התופעות.

 

סהרוריות אצל ילדים

כאמור, סהרוריות אצל ילדים היא תופעה נפוצה יחסית, וכ-17% מהילדים יחוו הליכה מתוך שינה לפחות פעם אחת בחייהם. החוקרים טוענים יש קשר משפחתי להתפתחות הסהרוריות אצל ילדים. התופעה נפוצה יותר בקרב ילדים עד גיל 10 והיא פחות נפוצה אצל בני נוער. כמו כן, בטווח הגילים 12-11 התופעה נפוצה יותר אצל בנים לעומת בנות.

הסימפטומים המוכרים של סהרוריות אצל ילדים הם:

  • הליכה מתוך שינה, בדרך כלל במהלך השליש הראשון של השינה בלילה.
  • בעיות נשימה אצל הילד הקשורות שינה.
  • קושי רב להעיר את הילד בזמן ההליכה מתוך שינה.
  • הילד לא מסוגל לזכור את החוויה לאחר ההליכה הסהרורית מתוך שינה.

במקרים מסוימים הילד הולך מתוך שינה בגלל חום גבוה, אך לרוב הוא יסבול מסהרוריות בגלל מחסור בשינה, מתח נפשי או הפרעות שינה כאלו ואחרות.

יודגש כי ילדים חווים את תופעת הסהרוריות בדרגות עוצמה ובתדירות שונה. יש ילדים ההולכים מתוך שינה אחת לחודש או פחות והתופעה אינה מסבה להם נזק, אך יש גם ילדים החווים את התופעה בתדירות גבוהה, לעיתים מדי לילה, וההתנהגות עלולה לסכן אותם ולגרום להם לנזק. כמו כן, ילדים רבים חשים בושה, מבוכה או חווים חרדה בגלל החשיפה להתנהגות הסהרורית שלהם בלילה, ומומלץ לפנות לעזרה מקצועית.

 

טיפול בסהרוריות – האם זה אפשרי?

ברוב המקרים של סהרוריות אין צורך בטיפול, והרופא ינסה לברר את מצבו של המטופל ולבדוק מה הגורם לסהרוריות. במקרים מסוימים הרופא ימליץ על טיפול תרופתי, למשל תרופת הרגעה אם חווים גם ביעותי לילה או תרופה המקצרת את שלב ה-REM.

בנוסף לזאת מומלץ להקפיד של שינה איכותית ותקינה, לשמור על היגיינת שינה בריאה, להימנע ממחסור בשעות שינה, להימנע ממשקאות וממזונות מעוררים לפני השינה, להפיג מתח ובהתאם לצורך אפשר ללכת לטיפול פסיכולוגי.

למידע נוסף הנכם מוזמנים לפנות אל המומחים של היי מדיקל!

למידע

אולי יעניין אותך גם

עייפות עקב חוסר בשעות שינה

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני?

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני? האם זו מחלה גנטית? מה גורם להתפרצות המחלה של חוסר שינה קטלני? מה התסמינים והאם יש דרך לטיפול במחלה הנדירה?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button