ישראלים רבים סובלים ממגוון הפרעות שינה, אלו תופעות נפוצות יחסית הפוגעות באיכות השינה והחיים, וללא שינה איכותית בלילה הם חשופים לתחלואה גבוהה וקיים סיכון מוגבר למעורבות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה. אחת מהפרעות השינה המוכרות נקראת קפיצת הירדמות, באנגלית Hypnic Jerk, זו תופעה שכיחה יותר בקרב נשים וגברים כאחד, צעירים או מבוגרים.
מה זה בדיוק קפיצת הירדמות? מה גורם לתופעה של קפיצות מתוך שינה? באיזה שלב השינה התופעה קורית? איך להימנע מהתופעה? האם חייבים לפנות לייעוץ אצל רופא מומחה? המומחים של היי מדיקל הכינו כתבה בנושא ועונים על כל השאלות הנפוצות שלכם בנושא קפיצות מתוך שינה בלילה.
מה זה קפיצת הירדמות?
רוב האנשים חווים במהלך חייהם את התופעה של קפיצות מתוך שינה, התופעה מאופיינת בתחושה של נפילה בזמן ההירדמות. התופעה ידועה ומוכרת, באנגלית היא נקראת Hypnic Jerk, והרופאים בארץ מכנים אותה בשם קפיצת הירדמות.
התופעה מתרחשת כאשר נכנסים למיטה אחרי עוד יום ארוך בעבודה, בלימודים וכדומה, וכאשר מתחיל שלב ההירדמות לפתח מרגישים כאילו נופלים צוללים מטה, לכן מתעוררים בבהלה וקשה להירדם מחדש לאחר החוויה המפחידה והמלחיצה.
ראוי לציין כי התופעה השכיחה הינה הפרעת שינה מוכרת ולרוב היא אינה מזיקה לבני אדם, אך במקרים מסוימים התופעה עשויה להעיד על מחלות והפרעות נוירולוגיות, ממיגרנות ועד אפילפסיה ופרקינסון, לכן בהתאם לצורך והישנות התופעה כדאי להיוועץ עם רופא מומחה. למעשה זו מעין עווית מיוקלונית המתרחשת בזמן המעבר בין מצב הערות למצב השינה, כלומר בשלב ההירדמות. העווית מזכירה תגובה כמו קפיצה כאשר האדם נבהל ועומד ליפול, למרות שבפועל לא באמת נופלים מהמיטה, אך החוויה גורמת להתעוררות רגעית בבהלה עזה. כדאי לדעת כי התופעה נפוצה בעיקר בקרב אנשים שסובלים מדפוס שינה לא אחיד.
בדרך כלל אנשים סובלים מתופעת קפיצת ההירדמות בגלל כיווץ מהיר של שרירי הרגליים והשרירים שלאורך הגוף, הכיווץ מהיר ואורך פחות משנייה, וכאשר השרירים מתכווצים במקביל לעיתים חווים את תחושת הנפילה. במקרים מסוימים התופעה מלווה בחלום נפילה, אך יש מקרים שבהם אין כיווץ נראה של השרירים לאורך הגוף.
למה זה קורה?
על פי נתוני ארגוני הבריאות מדובר בתופעה שכיחה מאוד בקרב האוכלוסייה, ושכיחותה דומה אצל נשים וגברים. התופעה מופיעה בקרב כמעט 70% מהאוכלוסייה הכללית, ויש החווים את התופעה באופן יומיומי, ושיעורם מגיע לכ-10% מהאוכלוסייה.
החוקרים עדיין לא יודעים מה גורם לקפיצת ההירדמות, ולטענת החוקרים שבודקים את התופעה ככל הנראה יש מספר גורמים סביבתיים שמגבירים את הסיכוי לחוות קפיצות מתוך שינה. לטענת החוקרים הגורמים המרכזיים לתופעת Hyper Jerk הינם:
- צריכה מוגברת של משקאות המכילים קפאין (קפה, תה קולה, משקאות אנרגיה וכו').
- צריכה של חומרים ממריצים ו/או סמים מעוררים למיניהם.
- עישון סיגריות לפני השינה.
- לחץ נפשי.
- חרדה.
- עייפות ותשישות קיצונית.
- פעילות אינטנסיבית לפני השינה בלילה.
- נטילת תרופות מסוג SSRI (תרופות נפוצות לטיפול במצבי דיכאון וחרדה).
- תנוחת שינה לא נוחה.
כדאי לדעת כי במקרים מסוימים התופעה של קפיצות מתוך שינה היא מחזורית, כלומר האדם עשוי לחוות קושי להירדם בגלל החוויות החוזרות של Hyper Jerk. אדם החווה את התופעה בתהליך מחזורי עלול לפתח חרדה המונעת ממנו איכות שינה טובה בגלל החשש שלו לחוות את תסמיני התופעה, וכך האדם מגביר למעשה את שכיחות התופעה ואיכות חייו נפגעת באופן משמעותי.
באיזה שלב זה קורה?
תופעת קפיצת הירדמות מתרחשת לרוב בשלבים שאינם שנת REM, כלומר חווים אותה בשלב ההירדמות. לעיתים חווים גם מעין שברי חלום של נפילה, אך זהו חלום השונה מחלומות הרגילים של האדם בשלב ה-REM, כלומר במהלך שלבי שינה עמוקה.
יש אנשים שחווים את התופעה ללא כיווץ שרירי הגוף, אך ברוב המקרים מרגישים כיווץ שרירים פתאומי שחולף תוך שבריר שנייה. אחת התיאוריות של החוקרים היא שבשלב ההירדמות שרירי הגוף מתחילים להרפות והמוח של האדם מפרש זאת כנפילה וכך נוצרת תגובה של קפיצה לצורך הגנה על הגוף מפני הנפילה המתקרבת, למרות שבפועל לא באמת נופלים.
איך להימנע מקפיצת הירדמות?
כאמור, התופעה של קפיצת הירדמות נפוצה מאוד בקרב נשים וגברים, לעיתים היא מתרחשת גם אצל תינוקות וילדים. זו תופעה טבעית שרוב בני האדם חווים לפחות פעם אחת בחייהם, וכפי שציינו, כ-10% מהאנשים חווים את התופעה במינון גבוה ויומיומי. ככל שסובלים יותר מהתופעה כך גובר הסיכוי להישנותה בגלל שמפתחים חרדה מהירדמות.
אם התופעה של קפיצות הירדמות חוזרת על עצמה במינון גבוה ומנסים דרכים טבעיות שונות להימנעות שלה ללא הצלחה, מומלץ לפנות רופא מומחה לצורך התייעצות, כיוון שבמקרים מסוימים התופעה מעידה על מחלות נוירולוגיות ובהן פרקינסון ואפילפסיה.
לפני שפונים לרופא כדאי לנסות את הדרכים הבאות להימנעות מהתופעה המוכרת:
יצירת סביבת שינה נוחה
במקרים רבים ניתן להימנע מהתופעה המלחיצה והלא נעימה אם משפרים את סביבת השינה ודואגים גם להיגיינת שינה נכונה. כדאי לשנות את ההרגלים לפני שנכנסים למיטה כדי לישון בלילה, לדוגמה עמעום אורות בחדר השינה, הימנעות ממסכים במיטה, נטרול רעשי רקע, טמפרטורה נוחה ונעימה בחדר, שמיכה נוחה בהתאם לעונה, החלפת המזרן למזרן איכותי יותר וכיוצא בזה. כמו כן, אפשר לתרגל דמיון מודרך או מדיטציה לפני השינה כדי להרגיע את המוח ומערכות הגוף. במקרים מסוימים אפשר לשנות את תנוחת השינה כדי להימנע מהתופעה.
שעות שינה קבועות
רוב האנשים לא מקפידים על שעות השינה בהתאם להצלת המומחים וארגוני הבריאות בארץ ובעולם. חשוב מאוד להקפיד על שעות שינה קבועות ומסודרות, לכן כדאי ללכת לישון בשעה קבועה, לאפשר לגוף לנוח ולחדש אנרגיות, והשינה חשובה לבריאות האדם וליכולות התפקוד שלו ביום למחרת. בתוך כך, כדאי לבצע פעולות שונות להכנת הגוף והמוח לקראת השינה בלילה, לדוגמה מקלחת מרגיעה במים חמימים, הימנעות מעישון בשעות המאוחרות, מדיטציה או תרגול נשימות לקראת השינה וכדומה.
הימנעות משתיית אלכוהול וקפאין לפני השינה
אם סובלים מקפיצות הירדמות מומלץ להימנע משתיית משקאות חריפים לפני השינה. הימנעות מצריכת אלכוהול לפני שינה יכולה לסייע בשלב ההירדמות ולמנוע את התופעה. כמו כן, כדאי להימנע משתיה של קפה ומשקאות אחרים המכילים קפאין. ראוי לציין כי השפעת קפאין לפני השינה נחקרה פעמים רבות וידע כי הקפאין הוא חומר מעורר העשוי לפגוע באיכות השינה ולהביא לקשיי הירדמות ושינה. יש להימנע גם מצריכת חומרים מעוררים כמו סמים, כולל מריחואנה.
הימנעות מפעילות ספורטיבית אינטנסיבית לפני השינה
כדאי להימנע מפעילות אינטנסיבית כמו אימון גופני לפני השינה. הפעילות הגופנית האינטנסיבית ידועה כגורם מעורר, לכן כדאי לשנות הרגלים ופתרון זה מסייע לרבים מהאנשים שחווים את קפיצות ההירדמות.
בדיקת מגנזיום בגוף
אם סובלים ממחזוריות של התופעה כדאי לעבור בדיקת מגנזיום ובהתאם לצורך לרכוש בבית מרקחת תוסף תזונה לפי המלצת הרופא או הרוקח.
האם יש צורך בייעוץ רפואי?
ברוב המקרים התופעה אינה מסוכנת ואין צורך לעבור בדיקות או לקבל טיפול כזה או אחר. יחד עם זאת, אם חווים את התופעה במשך תקופה ארוכה ובתדירות גבוהה יחסית, ייתכן כי התופעה מעידה על בעיות נוירולוגיות בדרגת חומרה כזו או אחרת, לרבות פרקינסון ואפליספיה, לכן יש לפנות לרופא כדי להתייעץ ולוודא כי לא סובלים ממחלה חמורה המחייבת טיפול מתאים.
הכתבה באדיבות המומחים של חברת היי מדיקל, צרו איתנו קשר בכל שאלה ובקשה, ובנוסף ניתן לרכוש אצלנו מכשור רפואי לסיוע נשימתי.