מהם פצעי לחץ וכיצד ניתן לטפל בהם?

מה זה פצעי לחץ? מה הגורמים לפצעי לחץ? מי נמצא בסיכון מוגבר לסבול מהתופעה הנפוצה? כיצד ניתן להימנע מפצעי לחץ? האם יש טיפול בפצעי לחץ שיכול לעזור למטופלים? מדוע חשוב להקפיד על שינה רגועה וטובה כאשר סובלים מהתופעה? האם פצעי לחץ מהווים סיבה להתפתחות הפרעות שינה? צוות המומחים של היי מדיקל הכין כתבה בנושא טיפול בפצעי לחץ והקשר לאיכות השינה.

מזרון לפצעי לחץ

מה זה פצע לחץ?

עקרונית, פצעי לחץ, באנגלית Pressure Ulcer, הם פצעים או כיבים הנגרמים לרוב כתוצאה מלחץ מקומי על רקמת העור באזור מסוים בגוף, והתופעה נפוצה מאוד בקרב חולים המרותקים למיטה או לכיסא גלגלים. הפצע נגרם בעקבות לחץ תמידי או ממושך על העור וחוסר בזרימת הדם לאזור הפגוע.

לאחר שענינו על השאלה מה זה פצע לחץ, חשוב לציין כי פצעי לחץ נוצרים באזורים עליהם מופעל לחץ מקומי וממושך על העצם במצב ישיבה או שכיבה, לכן נגרם נזק לרקמת העור הרכה, ואם לא מטפלים בפצעים אלו בזמן הם עלולים לגרום לכאבים משמעותיים, זיהומים חמורים, נמק, ובמקרים חריגים הבעיה עלולה להביא למות המטופל.

כדאי לדעת כי פצעי לחץ הם תופעה שכיחה בקרב חולים המאושפזים במחלקות השונות בבתי חולים או בבית, ולפי הסטטיסטיקה התופעה קיימת אצל כ-10% מהחולים המאושפזים בבתי חולים, והבעיה נפוצה יותר בקרב חולים מעל גיל 70.

 

מקובל לחלק את חומרת פצעי הלחץ לפי 4 דרגות שונות:

  • פצע לחץ מדרגה 1 – אדמומיות בעור, כאשר רקמת העור שלמה.
  • פצע לחץ מדרגה 2 – הפצעים גורמים לאובדן חלקי של רקמת העור בשכבת האפידרמיס או הדרמיס, וברקמות התת עוריות.
  • פצע לחץ מדרגה 3 – הפצעים משמעותיים יותר ובעובי מלא, וניתן להבחין בנזקים ונמק ברקמות התת עוריות.
  • פצע לחץ מדרגה 4 – פצעים בעלי נזק נרחב הכולל נזק משמעותי לרקמות הרכות, לשרירים, לעצמות ועוד.

 

מהם הגורמים לפצעי לחץ?

באופן כללי פצעי לחץ נגרמים כתוצאה מישיבה או משכיבה לאורך זמן וללא תזוזה של הגוף, כאשר הלחץ המופעל על אזור מסוים גורם למחסור בהגעת החמצן לרקמות. בעקבות הלחץ הרקמות הרכות נמחצות ו"נחנקות" לכן מתחיל להיווצר פצע העלול להפוך לנמק בשכבת העור שנמצאת מעל העצם עליה מופעל הלחץ הממושך.

בדרך כלל פצעי לחץ מתפתחים באזורים שבהם ישנה עצם בולטת הלוחצת על רקמות העור, ומהצד השני מופעל לחץ על ידי משטח כמו מזרן, מיטה, מושב של כיסא רגיל או כיסא גלגלים וכו'. לכן, רוב פצעי הלחץ מתפתחים באזורים כמו גב תחתון, עכוז, רגליים וכפות הרגליים (בעקב, בקרסול, בצידי הכף או באזור האצבעות).

גורמים נוספים לפצעי לחץ הם אביזרים רפואיים, למשל באזור שבו הוחדרה צינורית עירוי או צינורית אחרת, פצעי לחץ בנחיריים בעקבות החדרת זונדה, והפצעים עלולים להתפתח גם בפתח השופכה ועוד.

 

מי בסיכון לפיתוח פצעי לחץ?

ברוב המקרים פצעי הלחץ נוצרים בתוך שעות ספורות בלבד כאשר אדם שוכב ללא תזוזה, ואם קיימים גורמי סיכון אחרים, לרבות גיל מבוגר, מחלות רקע, מצב תפקודי לקוי, תזונה לקויה ועוד, הפצעים עלולים להתפתח במהירות ובקצב מואץ.

 

קבוצות האוכלוסייה הבאות נחשבות לבעלות סיכון גבוה לסבול מפצעי לחץ:

קשישים – על פי הסטטיסטיקה כ-70% מהקשישים מעל גיל 70 סובלים מפצעי לחץ בדרגה כזו או אחרת בגלל יכולת התזוזה המוגבלת, שינויים פיזיולוגיים, ירידה בפעילות המערכת החיסונית, מחלות רקע והזדקנות העור.

נפגעי חוט שדרה – מטופלים שהם נפגעי חוט שדרה ו/או משותקים נמצאים בסיכון מוגבר לפצעי לחץ מאחר שהם מוגבלים בתנועה, ובדרך כלל שוכבים רוב הזמן. לרוב, נפגעי חוט שדרה סובלים מעלייה חריגה במתח השריר, זהו גורם נוסף המגביר את הסיכון לפצעי לחץ.

בעלי מחלות כלי דם – אנשים הסובלים ממחלות דם נמצאים בסיכון מוגבר לפצעי לחץ.

בעלי מחלות נירולוגיות – מחלות נוירולוגיות שונות, לרבות סוכרת, מגבירות את הסיכון לפצעי לחץ, במיוחד בקרב חולים המרותקים למיטה או שהם יושבים זמן רב.

חולים סופניים – התופעה נפוצה מאוד בקרב חולים סופניים המרותקים למיטה, לרבות חולי סרטן הנמצאים בשלב סופני.

בעלי בצקות – בצקות מגבירות את פצעי הלחץ בגלל הלחץ של הבצקת על השכבה התת עורית, התופעה שכיחה יחסית בקרב חולים הסובלים ממחלות כרוניות בכליות ובכבד, אי ספיקת לב ובעיות כמו תת פעילות של בלוטת התריס.

בעלי תת תזונה – התופעה שכיחה בקרב חולים וקשישים הסובלים מתת תזונה אשר מאושפזים בבתי החולים.

נוטלי כדורי שינה – נטילת כדורי שינה מגבירה את הסיכון לפצעי לחץ בגלל היעדר תזוזה לאורך זמן.

 

איך נמנעים מפצעי לחץ?

יש דרכים שונות המאפשרות מניעת פצעי לחץ וחשוב לזכור כי טיפול בפצעי לחץ נחשב למורכב מאוד. על כן יש להקפיד על מניעת פצעי לחץ בדרכים הבאות:

  • לשנות תנוחת שכיבה ו/או ישיבה באופן קבוע ומסודר.
  • להרים את העכוז מידי פעם כאשר משתמשים בכיסא גלגלים.
  • שימוש במזרן ייעודי, במושבים ובמשטחים מיוחדים המיועדים לאנשים הסובלים מפצעי לחץ.
  • להסיר מבגדים כפתורים, אבזמים ופריטים אחרים העלולים להפעיל לחץ על העור ולגרום לפצעים.
  • הקפדה על היגיינת העור.
  • לעבור לתזונה טובה ובריאה יותר העשירה בחלבונים.
  • עיסוי ושימון העור.
  • להימנע מעור רטוב.
  • החלפת טיטולים למבוגרים בתדירות גבוהה.

כמו כן, חשוב להקפיד על שינה טובה ורגועה בלילה מאחר שידוע כי הפרעות שינה מגבירות פצעי לחץ אצל קשישים וחולים, וכאשר ישנים היטב לא סובלים מכאבי פצעי לחץ. אנשים שסובלים מפצעי לחץ מתלוננים על נדודי שינה והפרעות שינה אחרות, לכן יש לסייע להם.

 

טיפול בפצעי לחץ

לצורך טיפול בפצעי לחץ משלבים את הפעולות והשיטות הבאות:

  • שטיפה יסודית וניקוי הפצע מזיהומים.
  • ניקוז המוגלה שמצטברת בקצוות הפצעים.
  • מריחת משחה ייעודית לטיפול בפצעי לחץ וחבישת האזור.
  • הסרה של רקמה צלקתית.
  • חבישה של האזור הפגוע למניעת זיהומים ולשמירה על סביבה לחה של העור.

לסיכום, פצעי לחץ הם תופעה נפוצה והטיפול בהם מורכב, לכן חשוב להימנע מהם ולטפל בהם נכון. למידע נוסף צרו קשר עם המומחים של היי מדיקל.

למידע

אולי יעניין אותך גם

עייפות עקב חוסר בשעות שינה

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני?

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני? האם זו מחלה גנטית? מה גורם להתפרצות המחלה של חוסר שינה קטלני? מה התסמינים והאם יש דרך לטיפול במחלה הנדירה?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button