כ-5% מהאוכלוסייה סובלים מתסמונת דום נשימה בשינה, התסמונת מתאפיינת בהפסקות נשימה מרובות במהלך השינה, ולרוב גם בנחירות קולניות. תסמונת דום נשימה בשינה מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, לשבץ מוחי וליתר לחץ דם. כמו כן, התסמונת גורמת לעייפות מוגברת בשעות היום, לקשיי ריכוז, לעצבנות יתר ולתסמינים נוספים, היא גם מגבירה את הסיכון למעורבות בתאונות דרכים, לתחלואה ולתמותה מוגברת, לתאונות עבודה ועוד.
מהן דרכי הטיפול המומלצות בתסמונת דום נשימה בשינה?
לאחר אבחון מקצועי הכולל תשאול ובדיקה שינה במעבדת שינה או בבית, הרופא המטפל ימליץ על הטיפול המתאים ביותר למצב הפרטני. במקרים חמורים של תסמונת דום נשימה בשינה הרופא המטפל ימליץ בדרך כלל על שימוש קבוע במכשירי סיפאפ (CPAP), יש להשתמש במכשיר במהלך השינה בלילה, אך נדרש תקופת הסתגלות כיוון שיש להתרגל לשינה כל הלילה עם מסכה המולבשת על הפנים.
מכשיר CPAP מזרים אוויר באופן קבוע הגורם ללחץ אוויר חיובי על דרכי הנשימה, כך מעברי האוויר נשארים פתוחים והמטופל נמנע מהפסקות שינה מרובות ומנחירות קולניות. יחד עם זאת, הרופא המטפל לרוב ימליץ גם על מספר שינויים באורח החיים, ובעיקר על השינויים הבאים:
הפסקת עישון
אם המטופל הסובל מתסמונת דום נשימה בשינה מעשן, הרופא ימליץ על הפסקת עישון כדי להפחית סיכונים ולשפר את איכות חייו של המטופל. הפסקת עישון עשויה להיטיב באופן משמעותי במקרים יחסית קלים של תסמונת דום נשימה בשינה.
שינוי תזונתי
מטופל המאובחן כסובל מתסמונת דום נשימה בשינה וכבעל משקל עודף, יכול להפחית ממשקלו באמצעות משטר תזונתי מותאם אישית, ובמקרים רבים הירידה במשקל מעלימה את התופעה.
שינוי תנוחת השינה
לעתים די בשינוי תנוחת השינה כדי להעלים את תסמיני התופעה, וכדי לשפר משמעותית את איכות חייו של המטופל. כמו כן, כדאי לבדוק את מצב המזרן ובהתאם לצורך להחליף אותו, כדאי להתנסות עם מזרן אורטופדי איכותי למשך 30 יום לפחות כדי לבחון האם יש שיפור. התנוחה המומלצת היא שינה על הצד.
תרופות לשיפור הערנות
הרופא המטפל עשוי להמליץ על תכשירים רפואיים לשיפור הערנות, התכשירים לא נועדו לטפל בתסמונת דום נשימה בשינה אלא רק לבטל את הישנוניות המאפיינת את המטופלים הסובלים מהפרעת שינה מאובחנת.
צריכת אלכוהול
מומלץ למטופלים להפסיק ללגום אלכוהול או לפחות להגביל את הכמויות.
הימנעות מתרופות שינה או נגד חרדה
מומלץ להפסיק עם נטילת תרופות נוגדות חרדה ותרופות שינה כדי לשפר את איכות החיים ולהקל על התסמינים.
ראוי לציין כי תסמונת דום נשימה בשינה גורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים, היא גם עלולה לגרום למעורבות בתאונות דרכים ו/או עבודה, לכן חשוב לעבור אבחון מקצועי ולהקשיב לטיפים של הרופא. במקרים רבים שינוי קטן באורח החיים מוביל לשיפור משמעותי בתסמיני התופעה, להקלה ולשיפור באיכות חייו של המטופל.