מהי אי ספיקת לב וכיצד מטפלים בה?

מה זה אי ספיקת לב? מהם הגורמים המרכזיים לאי ספיקת לב? מהם התסמינים העיקריים של אי ספיקת לב? כיצד מאבחנים את הבעיה? איך חיים עם המחלה ומהן שיטות הטיפול? מה ההבדל בין אי ספיקת לב שמאלית לבין אי ספיקת לב ימנית? המומחים של היי מדיקל, החברה המובילה לשיווק מכשור רפואי לסיוע נשימתי הכינו מדריך מקיף על אי ספיקת לב.

 

מה זה אי ספיקת לב?

ההגדרה המקצועית של אי ספיקת לב, באנגלית Heart Failure, הוגדרה על ידי האגודה האמריקנית לקרדיולוגיה ועל ידי איגוד הלב האמריקני כתסמונת קלינית מורכבת הנובעת מליקוי מבני או תפקודי הגורם למצב שבו הלב לא מצליח לספק דם בכמות מספקת לצורכי הגוף.

במקרים רבים הבעיה נובעת עקב תפקוד לקוי של שריר הלב ואי יכולתו להתכווץ כראוי, אך יש סיבות נוספות להיווצרות הבעיה כמו הפרעה במסתמי הלב על רקע של היצרות או דליפה, הפרעה הנגרמת בשלב ההרפיה של הלב, כלומר אי ספיקה דיאסטולית, הפרעות קצב של הלב כמו פרפור פרוזדורים איטי (ברדיקרדיה), דופק מהיר ועוד.

חשוב לציין כי הבעיה של אי ספיקת לב יכולה להופיע בדרגות חומרה שונות. במקרים של אי ספיקת לב קלה הבעיה מפריעה רק לאחר מאמץ גופני, אך במקרים החמורים של המחלה עלולים לסבול מהבעיה גם בזמן מנוחה.

חולים הלוקים באי ספיקת לב נמצאים בדרגת סיכון גבוהה ועלולים לסבול מתוחלת חיים קצרה, כמו כן הם סובלים מפגיעה משמעותית באיכות חייהם, מגוון בעיות שינה ועוד. הבעיה מקשה על החולים לבצע פעולות הכרוכות במאמץ פיזי, לדוגמה עלייה במדרגות. כמו כן, עלולים לסבול מתסמינים שונים האופייניים למחלה בשעות הלילה והמנוחה, מבצקת בריאות, מקוצר נשימה ומצבירת נוזלים בדרך כלל ברגליים.

 

סוגי אי ספיקת לב

לאחר שענינו על השאלה הנפוצה מה זה אי ספיקת לב, כדאי לדעת כי המחלה שכיחה יחסית ופוגעת בדרך כלל באוכלוסיית המבוגרים. על פי הסטטיסטיקה ונתונים של ארגוני הבריאות בארץ ובעולם המערבי, כ-6% עד 10% מהמבוגרים מעל גיל 65 לוקים במחלה. יש לציין כי בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בהיקפי האשפוז ובשיעור התמותה מאי ספיקת לב, למרות שיש טיפולים חדשים ומתקדמים.

כדאי לדעת כי על פי נתוני משרד הבריאות בישראל, כ-2% מהאוכלוסייה סובלים מדרגה זו או אחרת של אי ספיקת לב, ומדי שנה מאובחנים למעלה מ-12,000 חולים חדשים. מאות ישראלים מאובחנים כסובלים מאי ספיקת לב מתקדמת בדרגה קשה וחמורה.

יודגש כי אי ספיקת לב היא מחלה כרונית, המחלה יכולה להיות יציבה במשך שנים ארוכות, עם זאת היא גם עלולה להחמיר עם הזמן ואז הפגיעה ביכולת התפקוד ובאיכות החיים היא חמורה.

יש סוגים שונים של אי ספיקת לב ימנית או שמאלית המסווגים לפי הערכת של כמות הדם המשתחררת מהחדר השמאלי בכל פעימת לב, כלומר הערכה על פי מדד מקטע פליטה EF (Ejection Fraction):

אי ספיקת לב עם תפקוד לב ירוד (Reduced Ejection Fraction) – במצב זה יש תפקוד לב ירוד ומקטע הפליטה הוא בערך של 40% ומטה. הלב מזרים דם לגוף בכל פעימה עד כמות של 40% מכמות הדם בחדר השמאלי.

אי ספיקת לב עם תפקוד לב שמור (Preserved Ejection Fraction) – במצב זה יש תפקוד לב שמור עם ערך מקטע פליטה של 50% ומעלה. הלב מזרים לגוף דם בכמות תקינה אך ישנם תסמינים של אי ספיקת לב ושריר הלב נוקשה יותר, לעיתים על רקע של יתר לחץ דם.

אי ספיקת לב במצב ביניים – במצב ביניים הערכים של מקטע הפליטה הם בטווח שבין 40% ל-50%, כלומר זהו מצב של תפקוד לב ירוד קל, ויש להתאים טיפול משולב בתרופות ייעודיות.

ברוב המקרים אי ספיקת לב נובעת מבעיה מבנית או תפקודית בחדר השמאלי של הלב, זהו מצב המוגדר בתור אי ספיקת לב שמאלית. המצב של אי ספיקת לב ימנית מתייחס לכשל בכושר ההתכווצות של החדר הימני בלב וביכולתו להזרים את הדם לריאות, אך זהו מצב הנחשב לנדיר.

 

שלבים של אי ספיקת לב ורמת החומרה שלהם

כאמור, מסווגים את אי ספיקת הלב בהתאם לערכי מקטע הפליטה, ובנוסף נהוג להשתמש בדירוג של האקדמיה האמריקאית לקרדיולוגיה לאפיון 4 שלבים של התהליך הקליני של אי ספיקת לב:

שלב A – שלב מקדים ללא תסמינים, אך יש גורמי סיכון למחלה, כולל מחלות רקע כמו יתר לחץ דם, סוכרת או מחלת לב כלילית, ואין שינוי בתפקוד או במבנה של החדר השמאלי בלב.

שלב B – אין תסמינים של עיבוי שכבת השריר (היפרטרופיה) או תסמינים של הפרעה בתפקוד החדר השמאלי בלב.

שלב C – יש תסמינים לאי ספיקת לב על רקע של מחלת לב ידועה.

שלב D – יש תסמינים לאי ספיקת לב עמידה לטיפול רפואי.

אי ספיקת לב

יש רופאים המעדיפים להשתמש בסיווג של ארגון הלב של ניו יורק (NYHA) לפי 4 השלבים הבאים:

  • NYHA 1 – אין קוצר נשימה בעת מאמץ.
  • NYHA 2 – יש קוצר נשימה בעת מאמץ רגיל.
  • NYHA 3 – יש קוצר נשימה גם בעת מאמץ קל.
  • NYHA 4 – יש קוצר נשימה בעת מאמץ מינימלי או במנוחה.

אי ספיקת לב תסמינים שכדאי להכיר

יש סיבות שונות לאי ספיקת לב, אך התסמינים של הבעיה דומים בכל מקרה וללא תלות בסיבות למחלה. המטופלים מדווחים על תחושה של "מנוע לא סוחב", כלומר גם לאחר פעולה פיזית קלה חווים חולשה וירידה ביכולת לעשות מאמץ כלשהו וסובלים מעייפות. במקרים מסוימים, המחלה גורמת להצטברות של נוזלים ברקמות הגוף, למשל בריאות, לכן האדם סובל מקוצר נשימה.

במקרים הקלים של המחלה רבים חווים קוצר נשימה במאמץ, ובמקרים החמורים והקשים יותר, בדרך כלל סובלים מקוצר נשימה גם בישיבה ואפילו בזמן מנוחה בשכיבה. אם מצטברים נוזלים באזור הבטן ו/או האגן, האדם יסבול מתחושה לא נעימה של כובד, מחוסר תיאבון, מבחילות ומהקאות. אם הנוזלים מצטברים בגפיים ניתן להבחין בבצקות.

כאשר סובלים מאי ספיקת לב ומופיעים תסמינים כמו קוצר נשימה ובצקות ברגליים – יש להתייחס לסימני האזהרה מאחר שככל הנראה חלה החמרה במחלה, ולרוב נדרש אשפוז בבית חולים. ההחמרה במצב יכולה להופיע לאחר כמה ימים ממועד גילוי התסמינים הראשוניים של המחלה, אך החמרת המצב יכולה להופיע גם לאחר מספר שבועות או חודשים לאחר הופעת התסמינים הראשונים.

המחלה הכרונית יכולה להיות יציבה במשך שנים רבות, או שחלה החמרה הדרגתית במצבו הבריאותי של החולה, ולרוב יש תנודות בחומרת התסמינים האופייניים לבעיה.

אי ספיקת לב תסמינים נוספים:

  • בצקות וספיגת נוזלים ברקמות הגוף.
  • הצטברות נוזלים בריאות.
  • עלייה מהירה במשקל.
  • תחושת כובד בגלל הצטברות נוזלים בבטן ובאגן, בדרך כלל בשילוב תופעות כמו חוסר תיאבון, הקאות ובחילות.
  • שיעול טורדני יבש.
  • דיכאון וחרדה, או מצוקה נפשית אחרת
  • בעיות שינה שונות על רקע של קוצר נשימה.

הסיבות והגורמים לאי ספיקת לב

ישנן 4 סיבות עיקריות לאי ספיקת לב:

מחלות שונות של שריר הלב (מחלות קרדיומיופטיות):

קבוצה של מחלות הפוגעות בשריר הלב, הסיבה השכיחה ביותר נובעת מהתקפי לב הגורמים להחלפת שריר הלב בצלקת ולפגיעה בתפקודו. גם בעיות ומחלות הגורמות להיצרות קשה בכלי הדם המספקים דם ישירות אל שריר הלב יכולות לגרום לתופעה, לדוגמה מחלת לב כלילית, טרשת עורקים וכו', כאשר במצבים אלה השריר לא מוחלף בצלקת, הוא עדיין תקין, אך הוא לא מסוגל לספק דם בכמות מספקת בגלל הפגיעה בתפקודו.

מחלת לב מסתמית:

המחלה גורמת להיצרות של מסתם או לדליפה מהמסתם, הבעיה עלולה לגרום לאי ספיקת לב קשה. במצב זה שריר הלב תקין ועובד היטב, אך זרימת הדם לא תקינה.

 

פגמים במבנה הלב (גולל פגמים מולדים):

פגמים במבנה הלב עלולים לגרום לדליפה בין אזורים שונים במערכת הלב, בדרך כלל מדובר בפגמים ומומי לב מולדים.

קושי של הגוף להעביר דם בכמויות גדולות מסיבות שונות:

הלב עובד בצורה תקינה אך עדיין סובלים מאי ספיקת לב מאחר שהדם לא מצליח לעבור או שהגוף מתקשה להעביר ולספק דם בכמויות גדולות מסיבות שונות כמו תסחיף ריאתי, חוסר דם, מחלות זיהומיות, פעילות יתר של בלוטת התריס, דלף (שאנט) מעורקי הגוף לוורידים ועוד.

 

סיבות וגורמי סיכון נוספים לאי ספיקת לב:

  • יתר לחץ דם.
  • זיהום נגיפי המשפיע על שריר הלב.
  • סוכרת.
  • טיפולי כימותרפיה.
  • צריכה מוגברת של אלכוהול ו/או סמים.
  • כבד שומני ומשקל יתר.
  • בעיות שינה.
  • תופעות לוואי של תרופות.
  • עישון.

אבחון אי ספיקת לב

לאחר שהבנו מה זה אי ספיקת לב, חשוב לדעת כי המחלה השכיחה עלולה לגרום למגוון בעיות ומחלות קשות נוספות. הבעיות הבריאותיות העיקריות שבדרך כלל נלוות לאי ספיקת לב הן אי ספיקה בכליות (שכיחות הבעיה אצל אנשים המאובחנים עם אי ספיקת לב עומד על כ-40%), אנמיה ופגיעה בתפקודי הכליה.

אבחון המחלה מבוסס בעיקר על תלונותיו של המטופל, למשל קוצר נשימה, קשיים במאמץ פיזי וכדומה. כמו כן, הרופא בוחן את הרקע הרפואי של החולה כדי לבדוק האם קיימות מחלות לב, בעיות רפואיות כמו לחץ דם גבוה או היסטוריה של בעיה במסתמי הלב. לאחר התשאול ובדיקה הרקע הרפואי נהוג לבצע בדיקה גופנית לאיתור בצקות, חרחורים מהריאות, הצטברות נוזלים ועוד. בהתאם לצורך המטופל נשלח לבדיקת אקו לב.

בבדיקת אקו לב משתמשים בגלי קול על מנת ליצור תמונה של הלב. הרופא בודק את התמונה של מבנה הלב, לרבות חדרים ועליות, הוא בודק את שריר הלב, מסתמים ואיכות ההתכווצות של אזורים שונים הקיימים בתוך שריר הלב.

טיפול באי ספיקת לב

הטיפול מותאם למאפייני החולה ולממצאי הבדיקות והאבחונים, יש תרופות שונות כמו פוסיד ותרופות אינוטרופיות, במקרים חמורים יותר אפשר לעבור השתלת קוצב דיפיברילטור, וכדי להקל על התסמינים ולשפר את איכות החיים של החולה לרוב ממליצים לו להיעזר במכשירים כמו מחוללי חמצן, ובמקרים הקיצוניים והחמורים ביותר החולה עשוי לעבור השתלב לב, אך קיים מחסור חמור בתורמים.

מטרת הטיפול היא מניעתית, כלומר טיפול מותאם אישית המונע את החמרת המחלה. יש תרופות יעילות לאי ספיקת לב אך חשוב לטפל גם בגורם לבעיה. בדרך כלל הרופא ימליץ על שינוי באורח החיים, התאמת תזונה למטופל ופעילות גופנית קבועה וסדירה. יש להפסיק עישון וחשוב להימנע מצריכה מופרזת של אלכוהול. במרכזים לשיקום הלב מבצעים התעמלות גופנית תחת השגחה כדי לשפר יכולות ולשפר את איכות חייו של המטופל.

טיפול באי ספיקת לב בעזרת מחולל חמצן נועד להקל על התסמינים, לשפר את איכות חייו של המטופל ולשמור על המצב. בעזרת המכשיר לסיוע נשימתי ניתן לבצע פעולות יומיומיות, לטייל, לטוס לחו"ל ועוד.

האם ניתן למנוע אי ספיקת לב?

הדרך היעילה ביותר להימנע מאי ספיקת לב מבוססת על הימנעות והפחתת גורמי הסיכון, לכן מומלץ לאמץ אורח חיים בריא, כלומר הימנעות מעישון, תזונה נכונה ובריאה, פעילות גופנית סדירה. כמו כן, יש לטפל במחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם וסוכרת, להקפיד על משקל תקין ולהפחית מתח ולחץ נפשי בחיים.

 

המשך תפקוד עם אי ספיקת לב

החיים עם אי ספיקת לב עלולים להיות מעט מאתגרים, במיוחד בשלבים החמורים של המחלה כאשר מידי פעם חייבים להתפנות לחדר המיון או למוקד רפואי. לכן, יש להקפיד על מעקב קבוע ומתמשך, לפעול על פי המלצת הרופאים, ליטול תרופות בזמן ובהתאם לדרגת החומרה והמלצת הרופא אפשר להיעזר במכשור רפואי כמו מחוללי חמצן.

הכתבה באדיבות חברת היי מדיקל, החברה משווקת מכשור רפואי כמו מכשיר CPAP, מחולל חמצן נייד ונייח, מסכות CPAP, מכשירי BPAP, ציוד מתכלה ובנוסך החברה מתמחה בבדיקת שינה ביתית.

המידע בכתבה זו הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף להיוועצות עם הרופא המטפל. למידע נוסף, לייעוץ מקצועי ולהתאמת טיפול רפואי יש לפנות לרופא!

למידע

אולי יעניין אותך גם

עייפות עקב חוסר בשעות שינה

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני?

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני? האם זו מחלה גנטית? מה גורם להתפרצות המחלה של חוסר שינה קטלני? מה התסמינים והאם יש דרך לטיפול במחלה הנדירה?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button