שיעול הוא רפלקס טבעי בגוף האדם ומטרתו לסלק גופים זרים, ליחה וזיהומים מדרכי הנשימה. יש סוגים שונים של שיעולים, וכאשר השיעול בלילות נמשך למעלה משלושה שבועות הוא מוגדר כשיעול כרוני. שיעול בלילה מהווה מטרד בעייתי, הוא פוגע באיכות השינה בצורה משמעותית ומשפיע לרעה על איכות חייו של האדם.
מקובל לחלק את השיעול לשני סוגים עיקריים – שיעול חריף ושיעול כרוני. השיעול החריף נגרם כתוצאה ממחלה קצרה אך חריפה, השיעול עשוי להטריד את המטופל במשך זמן קצר ועד כשלושה שבועות. אם השיעול הטורדני בלילה נמשך יותר משלושה שבועות הוא מוגדר כשיעול כרוני, ויש לעבור אבחון רפואי כדי לאתר את הסיבות שגרמו להופעת השיעול, בדרך כלל התופעה מתרחשת בקרב מבוגרים.
מהו שיעול בלילה
שיעול בלילה מתפתח בגלל גורמים שונים לפי גיל האדם, והסיבות העיקריות לתופעה שפוגעת קשות באיכות החיים הן:
• עישון – עישון מהווה גורם עיקרי לתופעת השיעול הכרוני והטורדני בלילה, השיעול נחשב לאחד מנזקי העישון המוכרים, הוא פוגע במנגנון לסילוק חלקיקים ומזהמים בזמן שאיפת אוויר לגוף, וכתוצאה מהעישון נגרם נזק לריסיות העדינות בדרכי הנשימה שתפקידן ללכוד את החלקיקים והחומרים הגורמים לגירוי. העישון גורם גם להיווצרות מוגברת של ליחה וריר מאחר והם אינם מסולקים מהגוף.
• מחלות ריאה חסימתיות – שיעול בלילה יכול לנבוע עקב מחלות ריאה חסימתיות כמו COPD. השיעול הטורדני והכרוני מהווה את אחד מהתסמינים המוכרים של COPD.
• סרטן הריאות – שיעול טורדני בלילות עשוי להעיד על סרטן, לכן חשוב לבדוק את הבעיה ואין לדחות טיפול בתופעה.
• תרופות שונות – מטופל הלוקח תרופות שונות עלול לסבול משיעול טורדני בלילה בגלל תופעות לוואי של תרופות שונות, בדרך כלל סובלים משיעול יבש. תרופות לדילול דם ידועות בתופעות לוואי כמו שיעול טורדני.
• מחלות בדרכי הנשימה – שיעול עשוי להעיד על מחלה מסוימת בדרכי הנשימה, השיעול הוא תסמין מוכר לבעיות כמו אלרגיה ונזלת כרונית, אסתמה, גודש בסינוסים וכו'.
• רפלוקס קיבתי – שיעול כרוני המשולב בצרבת יכול להעיד על רפלוקס קיבתי – ושטי, השיעול נגרם בגלל מיצי קיבה העולים לכיוון הוושט ויוצרים גירוי של קנה הנשימה.
• תסמונת הטפטוף – תסמונת הטפטוף מאחורי האף מאפיינת בעיקר ילדים אך התופעה יכולה לקרות גם אצל מבוגרים וקשישים.
אבחון מקצועי
אין להקל ראש בתופעת שיעול בלילה, במיוחד אם סובלים משיעול כרוני מעל שלושה שבועות. השיעול פוגע באיכות החיים ועשוי להעיד על מחלה או בעיה בריאותית המחייבת טיפול. לכן, אם סובלים משיעול כרוני בלילה במשך שלושה שבועות או יותר מומלץ לפנות לרופא בהקדם.
חשוב לזכור כי השיעול הכרוני עשוי להעיד על תופעת לוואי של תרופה שהמטופל נוטל, ובאבחון אפשר לגלות גם רפלוקס קיבתי או בעיה בריאותית אחרת המחייבת טיפול מתאים. לאחר הבדיקה הרופא יחליט האם לשנות תרופות ואיזה טיפול להתאים כדי לאפשר למטופל לישון טוב בלילה בלי לסבול משיעולים קשים ומטרידים.
מהן דרכי הטיפול בתופעת השיעול בלילה?
יש טיפולים שונים המסייעים בתופעת שיעול בלילה, הטיפול מותאם באופן אישי לאחר סדרת בדיקות ואבחונים על ידי רופא מומחה. במצבים מסוימים הרופא ימליץ על טיפול תרופתי או שהוא ישנה את התרופות לבעיה רפואית אחרת מאחר והתרופה גרמה לשיעול.
יש מגוון תרופות להקלה על השיעול, מרביתן ללא צורך במרשם רופא, למשל תרופות כיוח המגיעות כסירופ או בכדורים, ויש תרופות לדיכוי השיעול המחייבות מרשם רופא, חליטות תה מיוחדות ואפשר לנסות גם תרופות סבתא שונות.
בהתאם לבעיה ממנה סובלים הרופא יכול להמליץ גם על שינה עם מסכת סיפאפ (CPAP) או שימוש במכשיר ביפאפ.