האם יש קשר בין תופעת הנחירות לבין משקל עודף? איך תופעת ההשמנה פוגעת בבריאות האדם ובאיכות חייו? מהן דרכי הטיפול שהרופאים מציעים לאנשים עם משקל עודף הסובלים מנחירות כרוניות ומהפרעות שינה? להלן מדריך בנושא.
ארגון הבריאות העולמי (WHO) הודיע בתחילת שנות ה-2000 על השמנת יתר כמגפה כלל עולמית, ולדברי הארגון תופעת ההשמנה רווחת ומאות מיליוני אנשים בכל העולם סובלים ממנה. השמנת יתר היא מחלה המהווה סיכון משמעותי לתחלואה גבוהה, בעיקר מחלות לב, מחלות ריאה, סוכרת וסרטן. גם בישראל יש רבים הסובלים מעודף משקל, ועל פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2017 קרוב למחצית מהישראלים בגילי 20 ומעלה סובלים מתופעת ההשמנה ומעודף משקל.
נחירות כתופעה גברית מובהקת
רובנו מייחסים את תופעת הנחירות למבוגרים הסובלים מעודף משקל, אך בפועל כולנו נוחרים מידי פעם. הנחירה נוצרת בגלל רטט ברקמות הרכות בלוע, ומכיוון שלגברים יש יותר רקמות רכות לעומת הנשים, מדובר בתופעה גברית מובהקת. הרקמות הרכות הן בעיקר רקמות שומן והשומן הגברי מתרכז בעיקר באזורי הצוואר והבטן, לעומת השומן הנשי שמתפרש לצדדי הגוף, בעיקר לאזורי הירכיים והאגן. גברים נוחרים יותר מנשים גם בגלל הורמון הטסטוסטרון, ההורמון מחליש את השרירים הממוקמים בדרכי הנשימה העליונות, בעוד ההורמונים הנשיים (פרוסטרון ואסטרוגן) מחזקים אותם.
נחירות גורמות לרעש מטריד, הן פוגעות באופן משמעותי באיכות החיים ומהוות מטרד של ממש לבני/בנות הזוג, ובדרך כלל לכל בני הבית. רעש הנחירות פוגע באיכות חיי בני הזוג, עלול להביא לפגיעה משמעותית בתפקודי היום בגלל נדודי שינה או שינה לא טובה, והנחירות גורמות לא פעם לקשיים בזוגיות.
נחירות מוגדרות כבעיה רפואית, הן עלולות להיות סמן ראשוני לתסמונת דום נשימה בשינה, וידוע כי רבים מהחולים בתסמונת נוחרים בלילה. עם זאת, חשוב להדגיש כי לא כל אדם שנוחר סובל מדום נשימה חסימתי בשינה, עם זאת כל מי שמאובחן בתסמונת – נוחר. לכן, אדם הסובל מנחירות שפונה לרופא משפחה או לרופא מומחה יתבקש במקרים רבים לעבור בדיקה במכון שינה (כיום יש אפשרות לבדיקת שינה בבית על ידי חברתנו).
כדאי לדעת כי תסמונת דום נשימה בשינה גורמת לתחלואה גבוהה ומסוכנת העלולה להביא לשבץ מוחי, יתר לחץ דם, התקפי לב ומוות. אם אובחנתם כחולים בדום נשימה בשינה הטיפול המומלץ כיום על ידי הרופאים הוא שינה בלילה עם מסכת cpap על הפנים, ואין להקל ראש בתסמונת דום נשימה בשינה.
הקשר בין נחירות והשמנה
בשנים האחרונות גברה המודעות לעלייה המשמעותית בהפרעות שינה על רקע של השמנת יתר, ומספר החולים בתסמונת דום נשימה בשינה עלה מאוד. יש מספר מנגנונים הקושרים בין נחירות והפרעות שינה לבין השמנה:
חסימה בדרכי הנשימה – עודפי השומן מצטברים בגוף ועלולים לגרום לחסימת דרכי הנשימה העליונות ולהוביל להפרעות שינה ולתסמונות הקשורות לפגיעה בנשימה כגון דום נשימה בשינה והיפו ונטילציה.
תזונה לקויה – לא מעט מחקרים בחנו את הקשר בין תזונה לקויה לבין הפרעות שינה, ונמצא כי השמנה קשורה לתזונה הלא נכונה. אם התזונה לקויה וצורכים פחמימות ושומנים רווים בעיקר בשעות הערב ולפני השינה – יש פגיעה באיכות השינה ומכאן הדרך קצרה לנחירות ולהפרעות שינה נוספות.
הפרשות של ציטוקינים – תופעת ההשמנה גורמת להפרשת ציטוקינים המשבשים את השינה ופגעים באיכותה.
הורמונים – השמנה פוגעת בתפקוד ההורמונלי ועשויה לשבש את המנגנון האחראי על ויסות השינה.
בעיות בדרכי העיכול – השמנה מגבירה את הסיכון למחלות ולסיבוכים בדרכי העיכול, הסיבוכים השונים עלולים לגרום להפרעות שינה ולנחירות.
טיפול מומלץ
אנשים הסובלים מהשמנת יתר ומנחירות חייבים לפנות לרופא על מנת לקבל טיפול. לאחר בדיקה ראשונית ובהתאם לתסמינים שולחים את המטופל לבדיקה שינה כדי לבדוק האם הנחירות נובעות על רקע של דום נשימה בשינה. אם הנחירות נובעות מהתסמונת הטיפול המומלץ הוא מכשיר סיפאפ. אם הנחירות נגרמות מסיבה אחרת הרופא ימליץ על דיאטה והפחתת משקל, להימנע מאלכוהול לפני השינה, לשנות תנוחה בלילה ולא לישון על הגב, ובמקרים מסוימים הרופא ימליץ על התקן דנטלי או טיפול כירורגי.