מהם התסמינים של הפרעות קשב וריכוז? מאיזה גיל ניתן לאבחן הפרעת קשב וריכוז? האם יש להפרעות קשב וריכוז תסמינים נפוצים העשויים להעיד על הבעיה? האם תסמינים לקשב וריכוז מעידים בהכרח על קיומה של ההפרעה? איך אפשר לזהות לבד תסמינים של הפרעת קשב וריכוז? האם להפרעות קשב וריכוז יש תסמינים הקשורים לקשיי שינה או הפרעות שינה? המומחים של היי מדיקל הכינו כתבה בנושא.
מהם התסמינים הנפוצים של הפרעות קשב וריכוז?
הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא הפרעה נוירו התפתחותית נפוצה יחסית, ולהפרעת קשב וריכוז תסמינים רבים ומוכרים המתבטאים בין היתר בהסחת הדעת, קשיי התארגנות, אימפולסיביות, פעלתנות יתר ותנועתיות יתר. יש לציין כי ההפרעה השכיחה אינה מעידה על רמת האינטליגנציה של הילד, הנער או המבוגר, ולרוב התסמינים מתחילים להתפתח בגיל צעיר. כיום כבר ידוע כי 2/3 מהילדים המאובחנים בהפרעה זו עם תסמיני הפרעת קשב ופעלתנות יתר יסבלו מהתופעה גם בבגרותם.
באופן כללי, תסמינים לקשב וריכוז מתחילים להתפתח בגיל צעיר וכיום מאבחנים את מרבית המקרים כבר בגיל הגן (גן חובה) או בבית הספר היסודי. להפרעת קשב וריכוז תסמינים שונים המפריעים להתפתחות ולתפקוד הילד, למשל אי יכולת להתרכז במשימה כלשהי במסגרת הלימודים או במשחק, פעילות מוטורית מוגזמת, התנהגות אימפולסיבית וכו'.
נהוג לחלק תסמינים של הפרעות קשב וריכוז לשתי קבוצות עיקריות:
- תסמינים של מוסחות.
- תסמינים של היפראקטיביות (תנועתיות יתר) ואימפולסיביות.
ברוב המקרים המאובחנים מאתרים כי המטופל סובל מתסמינים המשתייכים לשתי הקבוצות, אך יש מקרים שבהם מאבחנים תסמינים רק מקבוצה אחת.
הפרעת קשב וריכוז תסמינים נפוצים אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים:
- הסחת דעת בקלות בגלל טווח קשב קצר מועד.
- טעויות עקב חוסר תשומת לב למשל בזמן הכנת שיעורי בית, מבחן ופתירת תרגילים.
- שכחנות ונטייה לאבד חפצים ופריטים שונים.
- קשיי התארגנות.
- קושי לעקוב ולבצע הוראות ולהשלים משימות עד סופן.
- קושי מהותי להתמיד במשימה ארוכה או משעממת יחסית.
- מעבר מהיר מפעילות אחת לפעילות אחרת.
- תנועתיות יתר או אימפולסיביות.
- הנעת גפיים מופרזת בזמן ישיבה על כיסא.
- התעסקות בסביבה ולא בלמידה או בעבודה.
- קושי לשבת במקום.
- הימנעות ממשימות הדורשות מאמץ מנטלי.
- תחושת אי שקט הגורמת לילד לקום ולהתרוצץ כאשר הוא אמור לשבת במקומו בשקט.
- דברנות יתר.
- קושי להשתתף בפעילויות שקטות או ממושכות.
- התפרצות לדברי אחרים במהלך שיחה.
- קושי משמעותי להמתין בתור.
- הילד או המבוגר נראה כאילו הוא אינו מקשיב למה שאומרים לו.
- קושי בסדר ובארגון.
- נטייה לשכחנות בזמן פעילויות יומיומיות.
- הילד או המבוגר נראה כאילו הוא מונע ע"י מנוע והוא חסר מנוחה.
כדאי לדעת כי להפרעת קשב וריכוז תסמינים רבים ומגוונים, התסמינים באים לידי ביטוי בדרכים שונות אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים. לכן, בעת אבחון מתייחסים לגיל האדם כדי לדייק בתוצאות.
מאיזה גיל ניתן לאבחן הפרעות קשב וריכוז?
כאמור, הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירו התפתחותית שמתחילה כבר בגיל מוקדם והיא מלווה את הילד במהלך חייו. בעבר נקבע כי התסמינים המוכרים של הפרעות קשב וריכוז מתחילים לפני גיל 7 אך כיום העלו את הגיל והוא עומד על 12 שנים.
ניתן לאבחן הפרעת קשב וריכוז על פי התסמינים המוכרים החל מגיל 4, אך בפועל המומחים ממליצים לבצע אבחון הפרעות קשב ריכוז, ובמיוחד הפרעה המלווה בהיפראקטיביות, רק החל מגיל 7, והגיל הממוצע לאבחון ADD עומד כיום על גיל 10.
ראוי לציין כי על פי הערכות המומחים, כ-70% מהילדים אשר סובלים מהפרעות קשב וריכוז יסבלו מהתופעה ומתסמיניה גם בתקופות מאוחרות יותר בחייהם, ושכיחות ההפרעה בקרב צעירים בגיל 18 ומעלה נע בטווח שבין 7%-4%.
יש מספר שיטות ומבחנים לאבחון הפרעות קשב וריכוז, ובמדינת ישראל מסתמכים כיום על מדריך האבחנות של האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי (DSM) לצורך הגדרת הקריטריונים לצורך אבחון הפרעות שונות ובהם גם הפרעת קשב. הגרסה האחרונה של הארגון קובעת הפרעה בשני תחומים עיקריים – חוסר קשב והתנהגות היפראקטיבית – אימפולסיבית.
במקרים מסוימים ניתן לאבחן הפרעות שינה אצל ילדים (או מבוגרים) הנובעים בגלל תסמיני קשב וריכוז, אך ישנם מצבים של הפרעות שינה הגורמים לתסמינים יחסית דומים לתסמיני קשב וריכוז. התסמינים של הפרעת קשב וריכוז עשויים להיות דומים לתסמיני מחלות ובעיות רפואיות אחרות, במיוחד למחלות פיזיולוגיות עם רקע ביולוגי מובהק כמו אפילפסיה, וגם למגוון הפרעות שינה, הפרעות בתפקודי בלוטת התריס, תסמונת טורט, בעיות ראייה ושמיעה ועוד.
תסמינים של היפראקטיביות-אימפולסיביות
אם מאבחנים לפחות 5 מתוך התסמינים הבאים וכל עוד כל תסמין הופיע במשך 6 חודשים לפחות והתסמינים מפריעים בתפקוד או שהם אינם תואמים לשלב ההתפתחות של הילד – ניתן לאבחן היפראקטיביות ואימפולסיביות. התסמינים המוכרים של היפראקטיביות ואימפולסיביות הינם:
- ישיבה בחוסר מנוחה תוך תנועה רבה של הידיים והרגליים.
- קושי לשבת על כיסא בזמן לימודים או עבודה, גם כאשר מצופה מהאדם לשבת במקומו.
- תחושה של חוסר מנוחה או התרוצצות רבה וטיפוס בסיטואציות שאינן מתאימות.
- מראה של ילד או מבוגר חסר מנוחה המונע על ידי מנוע.
- דיבר ללא הפסקה.
- קושי וחוסר רצון לשחק ולהשתתף בפעילויות שקטות.
- התפרצות לדברי אחרים ומענה לשאלות לפני סיום השאלה.
- התפרצות לשיחות של אנשים או הצקה לאנשים מדברים.
- קושי להמתין בתור.
ההבדל המגדרי
על פי מחקרים אחרונים ועדכניים, הפרעת ADHD נפוצה יותר בקרב בנים לעומת בנות. הסטטיסטיקה מוכיחה כי על כל 2 בנים המאובחנים בהפרעת קשב וריכוז יש בת אחד המאובחנת בהפרעה, ואצל מבוגרים היחס הוא של 5 זכרים לנקבה אחת. כמו כן, ידוע כי אצל בנות יש להפרעת קשה וריכוז תסמינים הקשורים בעיקר לקשב ופחות להיפראקטיביות.
תנאים נוספים לאבחנה
כדי לאבחן ADHD נדרשים תנאים נוספים מעבר לאבחון התסמינים, והתנאים הינם:
- חלק מהתסמינים של הפרעת קשב וריכוז הופיעו לפני גיל 12.
- התסמינים הופיעו ב-2 מסגרות שונות לפחות, למשל בבית ובעבודה, במפגש עם חברים או קרובי משפחה וכד'.
- יש עדות וראיות ברורות לתסמינים המפריעים ו/או פוגעים ביכולות ובאיכות התפקוד בחברה, בלימודים או בעבודה.
- התסמינים אינם נובעים מהפרעה נפשית אחרת כמו חרדה, הפרעת אישיות או הפרעה אחרת במצב הרוח.
הסוגים השונים של הפרעות קשב וריכוז
מקובל לחלק את הפרעות הקשב והריכוז ל-3 סוגים עיקריים בדרך הבאה:
הפרעה משולבת
הפרעה משולבת היא מצב שבו תסמיני הקשב ותסמיני ההיפראקטיביות ו/או האימפולסיביות הופיעו במשולב ובכמות מספקת הנדרשת לאבחון קליני של ההפרעה, כל עוד התסמינים הופיעו במשולב לפחות במשך חצי שנה.
נטייה להפרעת קשב
במצב זה תסמיני הקשב מופיעים בכמות מספקת לאבחנה קלינית במשל חצי שנה לפחות, אך התסמינים של היפראקטיביות – אימפולסיביות לא הופיעו בכמות מספקת לאבחון.
היפראקטיביות-אימפולסיביות
במצב זה מופיעים תסמיני היפראקטיביות – אימפולסיביות בכמות המספיקה לאבחנה, במשך חצי שנה לפחות, אך תסמיני קשב אינם מופיעים בכמות המספקת לצורך אבחון.
לסיכום, חשוב לאבחן הפרעות קשב וריכוז בגיל מוקדם כדי לספק מענה לילד ולאפשר לו לתפקד היטב בלימודים, בחברה ובבית. להפרעת קשב וריכוז תסמינים רבים, לכן נקבעו מבחנים לאבחון ההפרעה, ובהתאם לתוצאות האבחון ניתן להציע טיפול מותאם אישית לילד או למבוגר.
הכתבה באדיבות המומחים של היי מדיקל. אין לראות במידע המובא בכתבה זו כייעוץ, המלצה או תחליף לייעוץ רפואי.