אורתופניאה, באנגלית Orthopnea, היא מחלה הנקראת גם נשמת השכיבה, ולמעשה זהו מצב של קוצר נשימה המופיע בשכיבה, לכן האדם נאלץ לישון בישיבה על כיסא או על המיטה. התופעה מהווה תסמין של מספר מחלות לב וריאות, כולל דום נשימה בשינה, אי ספיקת לב ובצקת ריאות. כדי להבין מהי אורתופניאה ואיך להימנע מקוצר נשימה בשכיבה המומחים של היי מדיקל, החברה המובילה לשיווק מכשור רפואי לסיוע נשימתי, הכינו למעננו כתבה בנושא.
מהי אורתופניאה?
נשמת השכיבה, המכונה אורתופניאה, היא מצב של קוצר נשימה המתרחש כאשר האדם שוכב במאוזן. התופעה מעידה לרוב על אי ספיקת לב שמאלית ומהווה תסמין מוכר לבצקת בריאות ולמספר מחלות לב וריאות נוספות, כולל אסתמה ותסמונת דום נשימה בשינה.
תופעת קוצר הנשימה בעת שכיבה במאוזן מוכרת לרופאים ומהווה תסמין ידוע של מחלות לב שונות ושל מגוון מחלות ריאה. התופעה פוגעת באיכות החיים והאדם אינו מסוגל לישון בשכיבה אלא רק בישיבה. התופעה מהווה תסמין מוכר גם במקרים של דלקת סימפונות כרונית, אסתמה, התקפי חרדה, דום נשימה בשינה וחולשה משמעותית של שריר הסרעפת. ניתן להקל על קוצר הנשימה בעזרת שכיבה על מספר כריות להרמת פלג הגוף העליון או ישיבה, כמו כן ניתן לטפל בבעיה ולהקל על תסמיניה באמצעות מכשור רפואי ייעודי כמו מכשיר סיפאפ.
ממה נגרמת אורתופניאה?
אורתופניאה מתרחשת בעת שכיבה במאוזן ולרוב היא מעידה על אי ספיקת לב בחדר השמאלי. כדאי לדעת כי אי ספיקת לב נובעת מליקויים בהתכווצות או בהרפיית שריר הלב, באחד החדרים או בשניהם. אם סובלים מאי ספיקת לב שמאלית, החדר השמאלי לא מצליח לדחוף מספיק דם למחזור הדם הסיסטמי, לכן בשילוב עם מעבר הנוזלים ממחזור הדם הסיסטמי באזורי הבטן והגפיים התחתונות אל מחזור הדם הריאתי בעת שכיבה, הלחץ בנימי הריאה גובר באופן משמעותי, וכתוצאה מכך יוצאים נוזלים אל חללי האוויר ורקמות הריאה.
איך נמנעים ממצב של קוצר נשימה המופיע בשכיבה ומוקל בישיבה?
קוצר נשימה בשכיבה נחשב למצב יחסית חריג, ובמצב זה האדם מתקשה לנשום בשכיבה. כדי לנשום ללא בעיה ובנוחות בשכיבה על האדם להרים את ראשו על ידי ישיבה או עמידה. קוצר נשימה בשכיבה נובע בדרך כלל ממחלות לב או ריאות. חשוב לזכור כי הלב והריאות מעורבים בתהליך העברת החמצן לרקמות וסילוק פחמן דו חמצני.
כדי להימנע ממצב של קוצר נשימה המופיע בשכיבה יש לאבחן את הבעיה הרפואית ממנה סובלים ולקבל טיפול מתאים. ניתן להימנע מקוצר נשימה בשכיבה אם מקפידים על משקל תקין, נמנעים מעישון ומחשיפה לגורמים מזהמים הגורמים לאלרגיות ולרגישות, ומבצעים שינויים חשובים באורח החיים כמו תזונה נכונה ובריאה בשילוב פעילות גופנית. כאשר סובלים מקוצר נשימה בשכיבה כדאי לשכב על כריות לצורך הרמת פלג הגוף העליון וניתן להיעזר במכשור רפואי לסיוע נשימתי.
יש לציין כי מטופלים הסובלים מקוצר נשימה לרוב משוכנעים כי שכיבה תקל על התסמינים, אך כשיש קוצר נשימה קשה לשכב, ורק ישיבה יכולה להקל על הנשימה מאחר והסרעפת יורדת וניתן להרים את הצלעות וכך נפח בית החזה גדול יותר ומסייע להסדרת הנשימה.
באילו מכשירים ואביזרים ניתן להיבדק?
כדי לאבחן אורתופניאה יש לעבור בדיקה גופנית כללית אצל הרופא, הבדיקה אינה פולשנית וכוללת האזנה ללב ולריאות. לאחר הבדיקה הראשונית ובהתאם לממצאים, הרופא יכול לשלוח את המטופל לבדיקות נוספות כגון: בדיקות דם, בדיקות הדמיה כמו צילום רנטגן חזה או CT, בדיקה לתפקודי ריאות, אקו לב ועוד.
מה עושים כדי לשפר את המצב?
כדי לשפר את המצב יש לשנות הרגלים ואורח חיים, להפסיק עישון, להימנע מגורמים מזהמים העלולים לגרום לאלרגיה, להפחית משקל, לשמור על תזונה בריאה, להפחית סטרס ועוד. מומלץ להיעזר בכריות כדי להרים את פלג הגוף העליון ולהקל על הנשימה, ובהתאם להמלצת הרופא ניתן להסתייע בעזרת מכשיר למניעת דום נשימה – CPAP, או להקל על הנשימה בעזרת מכשיר רפואי אחר לסיוע נשימתי כמו מכשיר BPAP.