מהו כדור אטנט? למה משמש כדור אטנט ולאיזה טיפולים התרופה יעילה? האם יש לתרופת אטנט תופעות לוואי? מה קורה כאשר מפסיקים את הטיפול התרופתי באופן פתאומי? איך להימנע מבעיות ומתופעות לוואי לאחר הפסקת נטילת אטנט? צוות המומחים של היי מדיקל הכין כתבה בנושא.
מהו כדור אטנט?
כ-5% מהאוכלוסייה בישראל, ילדים ומבוגרים, מאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז, כלומר הפרעת ADHD. יש טיפולי תרופתיים שונים המומלצים למי שסובל מהפרעת קשב וריכוז, למשל ריטלין או קונצרטה, אך ידוע כי רבים אינם מגיבים היטב לטיפול בריטלין. לתרופת ריטלין יש תופעות לוואי רבות וקשות, ובנוסף יש מטופלים שריטלין אינו מצליח לסייע להם להשיג את התוצאה הקלינית המבוקשת והצפויה. לכן, עוד ועוד אנשים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז החלו לקבל טיפול תרופתי באמצעות כדור אטנט.
כדאי לדעת כי אטנט הוא השם המסחרי של תרופה המכילה תערובת של מלחי אמפטמין, התרופה מכונה בחו"ל בשם אדרל. מלחי האמפטמינים הינם חומרים שממריצים את מערכת העצבים המרכזית, לכן התרופה מגבירה את הערנות, מפחיתה את סך האימפולסיביות, מורידה את סף ההיפראקטיביות והתרופה מונעת מדופמין להיספג חזרה לאחר הפרשתו במוח, לכן המוח פעיל יותר.
תרופת אטנט יעילה מאוד לצורך טיפול בהפרעת קשב וריכוז, עם או ללא היפראקטיביות, ובישראל מקובל להציע טיפול בכדור אטנט כאשר הטיפול בריטלין אינו משיג את התוצאה הרצויה או כאשר המטופל סובל מתופעות לוואי חמורות בגלל ריטלין. למעשה, אטנט היא תרופה יעילה גם לטיפול בנרקולפסיה (הפרעה נוירולוגית נדירה יחסית שבה חווים התקפי הירדמות בלתי נשלטים במהלך שעות היום), בתסמונות שונות הקשורות לעייפות ו/או ישנוניות יתר, ובמצבים מסוימים של דיכאון.
בתוך כך, חשוב לזכור כי אטנט מכילה אמפטמינים, לכן נטילת הכדור לאורך זמן עלולה לגרום לתלות ולהתמכרות, ויש משתמשים בכדור אטנט העושים שימוש לרעה בתרופה בגלל האפקט שלה כתרופה ממריצה ומשפרת ביצועים, בעיקר שיפור בביצועים של יכולת הלמידה, הריכוז, ההקשבה, לנהל ישיבות בעבודה, לנהל דיונים עמוקים וחשובים וכדומה.
מהן תופעות הלוואי של אטנט?
לשימוש בתרופה אטנט תופעות לוואי ידועות ומוכרות כגון:
- אי שקט כללי.
- רגישות יתר.
- חרדה.
- הפרעות שינה.
- ירידה במשקל וחוסר תיאבון.
- כאבי בטן.
- כאבי ראש.
- כעס מוגבר.
- החמרת טיקים.
- הפרעות במערכת העיכול.
- נשירת שיער.
בנוסף לזאת, ידוע כי יש לנטילת אטנט תופעות לוואי לטווח ארוך. מטופל שנוטל את התרופה באופן קבוע עלול לפתח לטיפול באמצעות אטנט תופעות לוואי לטווח ארוך כגון:
- החמרה של תסמינים פסיכיאטריים על רקע של מצבי דיכאון, פסיכוזה ומאניה.
- סיכוי מוגבר להתפתחות הפרעות קצב לב, בעיקר אם המטופל סובל מהפרעה לבבית.
- התמכרות לתרופה.
מה הן התופעות של הפסקה פתאומית של אטנט?
להפסקה פתאומית של אטנט יכולות להיות תופעות קשות ולא נעימות כמו שינויים במצב הרוח עד לכדי דיכאון, אי שקט כללי, עלייה בתיאבון והשמנה, עלייה בשעות השינה והחמרת התסמינים של הפרעת הקשב והריכוז. יחד עם זאת, במקרים רבים שבהם מפסיקים בפתאומיות את נטילת התרופה לא סובלים מתופעות לוואי חמורות, אך יש לכדור אטנט פוטנציאל הרסני להתמכרות קשה.
איך ניתן להימנע מבעיות עם הפסקת אטנט?
כדי להימנע מבעיות ומתופעות לוואי לאחר הפסקת נטילת אטנט חשוב להיות תחת פיקוח של פסיכיאטר, ומדי פעם מקובל לבצע הפסקה יזומה בטיפול כדי להעריך את הפרעת הקשב והריכוז ועל מנת להימנע מהתמכרות להשפעת הכדור. יש להקפיד על הנחיות הרופא כאשר נוטלים את התרופה.
הכתבה באדיבות המומחים של היי מדיקל. בכל שאלה ובקשה בנושא מכשור רפואי לסיוע נשימתי הנכם מוזמנים לפנות אלינו.