אלרגיה מוגדרת בעולם הרפואה כמחלה כרונית הנגרמת עקב תגובה לא תקינה ולא צפויה של מערכת החיסון, לאחר חשיפה לחומרים שאינם גורמים לתחלואה אצל רוב האנשים, לדומה אבקנים של צמחים שונים, בעלי חיים, מזון, חרקים וכו'. התגובה האלרגית לחומרים אלו עשויה להיות קשה מאחר והחשיפה לחומרים היא נשימתית, לכן האיברים המושפעים ביותר בגוף לתגובה האלרגית הם האף, העיניים, דרכי הנשימה והסינוסים.
האלרגיה הנשימתית יכולה להתפתח גם במקום העבודה עקב חשיפה לחומרים מעוררי אלרגיה, לכן המוסד לבטיחות ולגיהות ממליץ למעסיקים ליישם אמצעים אישיים והנדסיים במקום העבודה, להקפיד על אוורור יעיל ולספק לעובדים אמצעי מיגון אפקטיביים.
מה גורם לאלרגיה נשימתית?
על פי נתוני משרד הבריאות בישראל, כ-30% מהאוכלוסייה לוקים באלרגיה נשימתית, בדרך כלל האלרגיה היא עונתית, והתופעה יכולה להופיע בכל גיל. ברוב המקרים התסמינים הראשונים לאלרגיה הנשימתית מופיעים בטווח הגילים 15-4, ויש שיטות שונות לאבחון הבעיה.
במקרים רבים, אלרגיה נשימתית מופיעה עקב החמרה של מחלה מסוימת, ורבים באוכלוסייה סובלים מאלרגיה עונתית על רקע חשיפה לנבגי צמחים, בדרך כלל בעונת הפריחה. האלרגיה הנשימתית יכולה להיות עונתית או רב שנתית, לדוגמה אם האלרגיה נובעת על רקע חשיפה לחיות מחמד, בעיקר חתולים, חשיפה לקרדית האבק ועוד.
על מי משפיעה אלרגיה נשימתית ומהם התסמינים?
האלרגיה הנשימתית יכולה להופיע בכל גיל, היא משפיעה על ילדים, בני נוער, מבוגרים ובני גיל הזהב. התסמינים העיקריים של התופעה השכיחה הם:
- נזלת אלרגית הנחשבת לתופעה נפוצה באוכלוסייה, היא כוללת דלף מימי (נזלת), אף גדוש (אטימות של האף או אף סתום), קשיי נשימה דרך האף, תחושת גרד בחך ו/או בלוע. הנזלת עלולה לגרום להפרעות שינה בלילה ולפגיעה משמעותית באיכות החיים ובערנות.
- דלקת הלחמית האביבית נחשבת לתסמין מוכר של אלרגיה נשימתית, ולמרות שמה היא לא מתרחשת רק בעונת האביב. הדלקת גורמת לגודש בלחמית העין, לגרד, להפרשות שונות מהעיניים ולתחושת צריבה לא נעימה.
- אסטמה (גנחת הסימפונות) היא תסמין ידוע ושכיח של האלרגיה הנשימתית, רוב הילדים וכ-70% מהמבוגרים סובלים מגנחת הסימפונות המהווה תסמין אחד מתוך תסמיני האלרגיה הנשימתית.
שיטות ואמצעים לטיפול באלרגיה נשימתית
כדי להציע טיפול יעיל לאדם הסובל מאלרגיה נשימתית יש לעבור אבחון מקצועי על ידי רופאים מומחים בתחום האלרגיה והאימונולוגיה הקלינית. את האלרגיה מאבחנים באמצעות תבחיני עור, במהלך הבדיקה מטפטפים על אמת היד טיפות של חומר אלרגני הידוע כגורם שכיח לתופעת האלרגיה הנשימתית, את החומר מחדירים לעור באמצעות דוקרן ייעודי עם ראש דקיק ועדין.
במצבים מסוימים הרופא המומחה ישלח את המטופל לבצע בדיקת דם כדי לגלות את רמת נוגדני ה-IgE בדם.
הטיפול באלרגיה נשימתית יכול להיות תרופתי, יש תרופות שמטרתן להקל על תסמיני האלרגיה ולהפחית רגישויות במהלך המחלה, וידוע כי תרופות אנטי היסטמיניות מדכאות את הדלקת הנמצאת בחלל האף, לכן התרופה מקלה באופן משמעותי על תסמיני הבעיה. יש גם תרסיסים שונים לאף, התרסיסים האיכותיים מכילים כמות מזערית של סטרואידים לדיכוי הדלקת בחלל האף.
מטופלים שאובחנו באלרגיה נשימתית יכולים להשתמש במכשיר אינהלציה או במשאף. מכשירי אינהלציה מיועדים לבעיות נשימתיות ולקשיי נשימה, המכשיר מספק את התרופות הנדרשות לחולה ישירות למערכת הנשימה, בצורת אדים, ושאיפת האדים עם התרופה מרחיבה את הסימפונות ומזרזת את הריפוי.