אנשים הסובלים מנחירות קשות ומי שמרגיש שהשינה שלו בלילה אינה טובה, לרוב מתעוררים פעמים רבות במהלך השינה ובבוקר הם מרגישים תשושים וסובלים מעייפות מוגברת במהלך היום. אם גם אתם נוחרים או מרגישים שהשינה שלכם אינה טובה – מומלץ להגיע לרופא לבדיקה ראשונית ולתיאום בדיקה שינה.
בדיקת שינה יכולה להתבצע במעבדת שינה מאובזרת או בבית. הבדיקה נועדה לבדוק ולהעריך את החומרה של הפסקות השינה במהלך השינה בלילה. במהלך הבדיקה במעבדת שינה או בבית בודקים מדדים שונים כדי לקבוע את המשך הטיפול, בהתאם לצורך.
מתי מומלץ לפנות להערכה מקצועית של בעיות שינה?
ישנם מספר מצבים בהם כדאי לפנות לרופא לצורך בדיקה ראשונית של בעיות שינה:
- נחירות חזקות בלילה המפריעות לשאר בני המשפחה.
- התעוררות בבוקר עם תחושה של יובש בפה ותשישות.
- תחושה שאיכות השינה לא טובה.
- יקיצות מרובות במהלך השינה בלילה.
- ישנוניות וקשיי ריכוז במהלך שעות היום.
כדי לקבל הפניה לבדיקת שינה יש לפנות לרופא המשפחה להערכה כללית, הרופא ישלח אתכם לרופא אף אוזן גרון לצורך בדיקה קפדנית ומעמיקה יותר. בהתאם להמלצות רופא אף אוזן גרון תקבלו הפניה למעבדת שינה, כיום יש אפשרות לבצע את הבדיקה בבית. יש מקרים בהם גם רופא משפחה יכול להפנות אתכם לבדיקת שינה, עליו לקבל אישור מהמחוז.
כצד מתבצעת בדיקת שינה ביתית?
בדיקת שינה ביתית נועדה לבדיקה ולהערכה של חומרת הפסקות השינה במהלך השינה בלילה. טכנאי יגיע לביתכם כדי להתקין את המכשיר הקומפקטי ולהדריך אתכם כיצד להשתמש נכון במכשיר. תפעול המכשיר קל ולמעשה איך צורך להפעיל או לכבות את המכשיר מאחר והוא פועל אוטומטית ומבצע את הבדיקות ללא צורך בהתערבות חיצונית.
המכשיר לבדיקת שינה כולל רצועת חזה, מד סטורציה אותו יש להרכיב על האצבע וקנולה ייעודית לאף שתפקידה למדוד את לחץ האוויר בזמן שאיפה ונשיפה.
לפני הבדיקה בבית אסור לצרוך אלכוהול, יש להפסיק צריכת קפאין בשעה 12:00 וחשוב לתכנן את השינה מראש מאחר וצריך להתחבר למכשיר במשך לפחות 6 שעות. אם אתם משתמשים במכשיר CPAP עליכם לציין זאת לרופא מאחר ובמקרים מסוימים יש להפסיק את השימוש במכשיר CPAP כ-3 לילות לפני הבדיקה הביתית. במהלך הבדיקה אין להסיר את המכשיר, המכשיר קומפקטי לכן אפשר ללכת לשירותים בלילה גם בזמן הבדיקה.
מהם יתרונות הבדיקה הביתית?
מטופלים רבים מתלוננים כי הם אינם יכולים לישון היטב במעבדת שינה ובמקום לא מוכר. בבית קל יותר להירדם מאחר ורגילים לסביבה הביתית הנוחה והנעימה. יש יתרונות נוספים לבדיקה הביתית – בעיקר מטעמי נוחות, כמו כן הבדיקה מסובסדת על ידי מרבית קופות החולים.
חשוב לציין כי בבדיקה המתקיימת במעבדת שינה יש אפשרות למדוד מדדים נוספים לכן התוצאות נחשבות לאמינות יותר. עם זאת, ברוב המקרים בדיקת שינה ביתית מספיקה כדי לאתר את הבעיה, לנתח את הנתונים ולהתאים את הטיפול הרצוי למטופל.