מנגנון הנשימה אצל בני אדם הוא יצירת מופת של הטבע, ותהליך הנשימה הוא מכני ואוטומטי המסוות על ידי מרכזי הנשימה הממוקמים במוח. נשימה נכונה מתאפיינת במעבר חופשי ותקין של האוויר בין האף, הסינוסים, דרכי האוויר העליונות וכמובן הריאות, כאשר האף משחק תפקיד מרכזי בתהליך הנשימה והוא אחראי על סינון האוויר ועל ויסות הטמפרטורה של האוויר הנכנס לריאות.
אם יש קושי לנשום דרך האף, בין אם חסימת האוויר מלאה ובין אם היא חלקית, הנשימה אינה תקינה וחשופים לבעיות בריאותיות כמו דלקות גרון, מחלות בריאות, נטייה גבוהה לבעיות בחלל הפה, בחניכיים ובשיניים. יש סוגים שונים של בעיות נשימה באף, לכן מומלץ לעבור אבחון מקצועי אצל מומחה ולקבל טיפול מתאים.
חשיבות הנשימה דרך האף
מטופלים רבים הסובלים מקשיי נשימה דרך האף מסתגלים לנשימה מהפה. עם זאת, הנשימה דרך האף נחוצה לתפקוד תקין ויעיל של מערכת הנשימה והריאות, לכן אם סובלים מבעיות נשימה באף חוב להגיע למומחה ולעבור אבחון בהקדם.
נשימה דרך האף חשובה מהסיבות הבאות:
- השערות הזעירות בנחיריים מסננות לכלוך, אבק וגורמים מזהמים, ומונעות מהם להגיע לריאות. כאשר נושמים דרך הפה אוויר לא מסונן חודר לריאות ויש בו כמות גבוהה של אלרגנים, אבק ולכלוך העלולים ליצור גירוי ולגרום לדלקת וליחה.
- הנשימה דרך האף מאזנת את טמפרטורת האוויר המגיעה לריאות, האוויר מגיע ברמת לחות מתאימה כדי למנוע תופעות כמו התייבשות של דרכי הנשימה. כאשר נושמים דרך הפה חודר אוויר קר ויבש והכמות המוגברת של האוויר מפרה את האיזון בין חמצן לפחמן דו חמצני בגוף.
בעיות נפוצות
יש מגוון סוגים של בעיות נשימה באף, הבעיות השכיחות ביותר הן:
- סטיית מחיצת האף (Deviated Septum) מלידה או עקב חבלה.
- סינוסיטיס – דלקת מערות האף, עם או בלי פוליפים.
- נזלת אלרגית (Allergic Rhinitis).
- קונכיות מוגדלות.
- אדנואיד (שקד שלישי) מוגדל אצל ילדים.
- גידולים בחלל האף.
- מחלות הפוגעות בתפקוד רירית האף.
כיצד בעיות נשימה באף משפיעות על איכות החיים והשינה?
קשיי נשימה מהאף פוגעים באיכות החיים והשינה של האדם. הנשימה דרך האף משפרת את איכות האוויר, מסננת את האוויר מזיהומים ומאזנת את הטמפרטורה והלחות של האוויר המגיע לריאות. מחלות אף וסינוסים גורמים לקשיי נשימה דרך האף, לפגיעה או לאובדן חוש הריח, לליחה מוגברת, לשיעול, לכאבי ראש, לנזלת אלרגית עונתית או רב שנתית ועוד.
בנוסף, בעיות נשימה באף עשויות לגרום לנחירות קשות בלילה ולמטרד משמעותי לבני המשפחה, להפסקות נשימה בשינה ולתופעה המסוכנת של הפסקה נשימה חסימתית במהלך השינה בלילה. כתוצאה מקשיי הנשימה דרך האף איכות השינה נפגעת והמטופל חשוף למחלות קשות כמו יתר לחץ דם ושבץ מוחי, ובנוסף ללא שינה טובה ורציפה בלילה האדם סובל מעייפות מוגברת במהלך היום, מקשיי ריכוז ותפקוד, ומסיכון מוגבר למעורבות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה.
פתרונות אפשריים
לאחר אבחון מעמיק הרופא יתאים את שיטת הטיפול המומלצת לפתרון הבעיה. יש מגוון בעיות נשימה באף, ולכל בעיה מתאימים את הטיפול המתאים ביותר למצבו של המטופל ולחומרת הבעיה. כך לדוגמה, הפתרון המומלץ לבעיות כמו סטיית מחיצת האף וקונכיות מוגדלות הוא ניתוח ליישור המחיצה או להקטנת הקונכיות.
לנזלת אלרגית מתאימים טיפול תרופתי ומניעתי, בעיקר הימנעות מחשיפה לאלרגן ושימוש בתרסיסי אף רפואיים, ובסינוסיטיס מתחילים בטיפול שמרני הכולל אנטיביוטיקה ושטיפת מחילות האף עם מים ומלח, ובמקרים החמורים שוקלים ניתוח. בנוסף, אם המטופל סובל מהפרעות נשימה בשינה הרופא ימליץ על טיפול באמצעות מכשיר סיפאפ. יש להסתגל לשינה עם מסכת סיפאפ על הפנים, המכשיר נחשב לפתרון המומלץ כיום לתסמונת דום נשימה בשינה ולנחירות, ואיכות החיים של המטופל משתפרת פלאים. לעיתים הרופא ימליץ על מחולל חמצן, ובאתר היי מדיקל אתם יכולים למצוא דגמים מתקדמים ואיכותיים של מחוללי חמצן ניידים ומכשירי סיפאפ משוכללים.