מחלת הנשיקה – השפעה, תסמינים וטיפול

מה זה מחלת הנשיקה? מה המאפיינים של מחלת הנשיקה אצל ילדים? כמה זמן המחלה מידבקת? כיצד מטפלים במחלת הנשיקה? מה התסמינים המוכרים ביותר של מחלת הנשיקה? המומחים של היי מדיקל הכינו עבורנו מדריך בנושא.

 

מה זה מחלת הנשיקה?

קדחת הבלוטות הידועה גם בשמה מחלת הנשיקה, באנגלית Infectious Mononucleosis, היא מחלה נגיפית (ויראלית) ומידבקת מאוד, והתסמינים העיקריים שלה הם חום, דלקת בלוע, כאבי גרון, בלוטות לימפה מוגדלות, עייפות, כאבי שרירים, חולשה כללית, גירויים בעור, אובדן תיאבון ושקדים מוגדלים.

רבים באוכלוסייה, ובמיוחד הורים לילדים, מעוניינים לדעת מה זה מחלת הנשיקה בגלל שכיחותה הגבוהה בקרב ילדים קטנים ובוגרים. המחלה לרוב נגרמת כתוצאה מהידבקות בנגיף אפשטיין בר (EBV), זהו נגיף ממשפחת מחוללי ההרפס, אך המחלה עשויה להתפרץ גם בגלל הידבקות בנגיפים אחרים כמו רובלה או CMV.

 

מחלת הנשיקה

 

נגיף ה-EBV שתוקף בני אדם נחשב לנגיף נפוץ מאוד, הוא יכול לעבור בקלות מאדם אחד לאחר, בדרך כלל בגלל מגע עם רוק או כתוצאה מהפרשות כמו נזלת וליחה, ובנוסף ניתן להידבק בנגיף זה כאשר מתנשקים, ומכאן השם של המחלה.

לאחר שהבנו מה זה מחלת הנשיקה חשוב לציין כי המחלה נפוצה מאוד בקרב ילדים, וברוב המקרים מבחינים בתסמינים הדומים לתסמיני הצטננות קלה. נגיפי ההרפס המהווים את הגורם למחלת הנשיקה פיתחו עמידות גבוהה ומנגנון משוכלל להתחמקות מזיהוי שלהם על ידי המערכת החיסונית, לכן הם יכולים להישאר בגוף בצורה רדומה ובלתי פעילה, במשך כל חיי האדם.

 

כמה זמן מחלת הנשיקה מידבקת?

ידוע כי מחלת הנשיקה היא מחלה מידבקת מאוד, ועל פי נתוני משרד הבריאות בישראל כ-50% מהילדים עד גיל חמש נדבקים בנגיף ה-EBV. הנגיף הנפוץ עובר בקלות מאדם לאדם, בדרך כלל במגע עם רוק ובגלל מגע עם הפרשות כמו נזלת וליחה, ואחת מצורות ההידבקות במחלה היא בנשיקה. ניתן להידבק בנגיף זה גם בגלל רסיסים הניתזים בהתעטשות, שיעול או בגלל אכילה ושתייה בכלים משותפים.

יש לציין כי מחלת הנשיקה אצל ילדים היא מחלה נפוצה מאוד, אך לרוב מאבחנים אותה רק בגיל 15 ומעלה מאחר שהתסמינים אצל ילדים בוגרים משמעותיים יותר בהשוואה לתסמינים הנפוצים אצל ילדים קטנים לפני גיל חמש. לאחר ההידבקות בנגיף הגורם למחלה, הגוף מתחסן מפניה.

ברוב המקרים המחלה נמשכת כשבוע עד שבועיים, אך רבים מתלוננים על עייפות חמורה שנמשכת יותר זמן, לרוב 4 עד 6 שבועות. אם אין לילד או למבוגר נוגדנים המחסנים אותו מפני הנגיף, קל מאוד להידבק בנגיף, ותקופה הדגירה שלו בגוף, מרגע ההידבקות ועד הופעת התסמינים, נמשכת לרוב בין חודש לחודש וחצי.

חשוב לציין כי ברוב המקרים המחלה חולפת מאליה, ובנוסף הטיפול מיועד להקל רק על התסמינים מאחר שאין עדיין טיפול יעיל בשורש הבעיה. התסמינים שמופיעים לאחר ההידבקות במחלת הנשיקה עשויים להימשך מספר שבועות ולעיתים גם מספר חודשים, וזאת בגלל התגובה של המערכת החיסונית לנגיף. ילדים קטנים עד גיל חמש הנחשפים לנגיף ונדבקים בו מפתחים לרוב תסמינים קלים בהרבה מהתסמינים מהם סובלים מבוגרים וילדים בוגרים.

 

מחלת הנשיקה אצל ילדים

כפי שציינו, מחלת נשיקה אצל ילדים היא תופעה נפוצה מאוד, וברוב המקרים המחלה תחלוף מאליה. בתוך כך, מחלת נשיקה אצל ילדים עלולה להסתבך, אך מדובר בסיבוכים נדירים כמו קרע בטחול, זיהום משני המתפשט לחלקים אחרים בגוף (במיוחד בקרב בעלי מערכת חיסונית חלשה), בעיות של חסימה נשימתית בגלל בצקת ברירת הלוע ושקדים מוגדלים.

כאמור, התסמינים של מחלת נשיקת אצל ילדים קטנים דומים לתסמיני הצטננות, לכן קשה לאבחן את המחלה אצל ילדים לפני גיל חמש.

 

טיפול במחלת הנשיקה

אין טיפול ייעודי לריפוי מחלת הנשיקה, והטיפול נועד להקל על התסמינים מהם סובלים. בדרך כלל המחלה חולפת מאליה ללא התערבות רפואית כזו או אחרת. טיפול במחלת הנשיקה מבוסס על מנוחה, טיפול תרופתי להקלה על כאבים ולהורדת חום, שתייה מרובה של נוזלים למניעת התייבשות, ולעיתים משלבים סטרואידים לטיפול בשקדים המוגדלים, וניתן גם לגרגר תמיסת מי מלח.

 

מהם התסמינים של מחלת הנשיקה?

ישנם תסמינים שונים של מחלת הנשיקה, כאשר תסמיני מחלת הנשיקה אצל ילדים הם לרוב קלים ודומים להצטננות קלה, ובלא מעט מהמקרים ילדים קטנים אינם מפתחים תסמינים כלל, אך אצל מבוגרים וילדים בוגרים התסמינים עשויים להיות חמורים יותר.

 

התסמינים העיקריים של מחלת הנשיקה הינם:

  • עייפות קשה וממושכת.
  • כאבי גרון.
  • חום נמוך או גבוה.
  • חולשה כללית.
  • כאבי ראש.
  • כאבי שרירים.
  • בלוטות לימפה מוגדלות.
  • אובדן תיאבון.
  • שקדים נפוחים.
  • בחילות.
  • דלקת קלה הכבד (הפטיטיס).
  • פריחה וגירוי עורי.
  • טחול מוגדל.

האבחון נעשה על ידי רופא המשפחה או על ידי רופא מומחה למחלות זיהומיות. בדרך כלל מבצעים ספירת דם, בדיקות דם במעבדה ובדיקה גופנית במרפאה.

למידע נוסף ולייעוץ בנושא מכשור רפואי לסיוע נשימתי – אנא צרו קשר עם המומחים של חברת היי מדיקל.

*המידע בכתבה מובא לצורכי עיון בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי או המלצה לטיפול כזה או אחר.

למידע

אולי יעניין אותך גם

עייפות עקב חוסר בשעות שינה

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני?

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני? האם זו מחלה גנטית? מה גורם להתפרצות המחלה של חוסר שינה קטלני? מה התסמינים והאם יש דרך לטיפול במחלה הנדירה?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button