מעבדת שינה – איך נראית הבדיקה מבפנים?

מתעוררים מספר פעמים בלילה ומרגישים עייפות ותשישות בשעות היום? סובלים מנחירות במהלך השינה בלילה? מרגישים כי השינה בלילה אינה טובה? סובלים מקשיי הירדמות? אם אתם סובלים מנדודי שינה, נחירות, עייפות בשעות היום בגלל תחושה של שינה לא טובה ואם אתם חווים הפרעות שינה שונות – כדאי לכם לבדוק מה גורם לשינה הלא איכותית. כיום, ניתן לקבל הפניה לבדיקת שינה ביתית או במכון מעבדת שינה, זו בדיקה הכלולה בסל הבריאות הממלכתי בישראל וניתן לבצעה דם באופן פרטי.

באופן כללי, מקבלים הפניה לבדיקה ביתית או לבדיקה במכון מעבדת שינה כאשר סובלים מהפרעת שינה מסוימת או כאשר קיים חשד להפרעה הנגרמת בגלל שינה לא תקינה בלילה – לדוגמה, בעקבות תלונה על עייפות מוגברת בשעות היום, נחירות קולניות שמפריעות לבן/בת הזוג, חשד לפרכוסים במהלך השינה אצל אנשים המאובחנים עם אפילפסיה, חשד לתסמונת דום נשימה בשינה או למחלת ריאה חסימתית כרונית ועוד.

מעבדת שינה

מה באמת בודקים במעבדת שינה?

אחת מהתלונות השכיחות אצל רופאי המשפחה קשורה לבעיות ולהפרעות שינה. כל אדם חייב לישון היטב כדי לתפקד במשך היום ולשמור על בריאותו, והשינה נחוצה לגוף ולנפש. הבדיקה במעבדת שינה, Sleep Test, נועדה לזהות ולאפיין את דפוסי השינה של הנבדק ולרוב מבצעים אותה בלילה. הבדיקה מומלצת כאשר סובלים מהפרעת שינה כלשהי או כשקיים חשד לבעיה רפואית הנגרמת משינה לא תקינה.

הבדיקה במעבדת השינה מכונה פוליסומנוגרפיה, והיא מהווה כיום כלי מרכזי לאבחון בעיות והפרעות שינה, כולל הפרעות כתוצאה מדום נשימה בשינה, נדודי שינה, נחירות, נרקולפסיה, פאראסומניה ועוד. את הבדיקה מבצעים במעבדת שינה מקצועית, ביחידה להפרעות שינה באחד מבתי החולים או במכון ייעודי, אך כיום ניתן להזמין בדיקת שינה ביתית, וחברת היי מדיקל מציעה שירות זה למבוטחי קופות החולים ובאופן פרטי.

בבדיקה עצמה עוקבים אחר דפוסי השינה של הנבדק באמצעות חיבור הנבדק לאלקטרודות המחוברות אל הקרקפת, לגפיים ולעפעפיים. הבדיקה מתעדת את גלי המוח של הנבדק, רמת החמצן בדם (ריווי גזים בדם), קצב לב ונשימה. בנוסף, במהלך הבדיקה מנטרים ועוקבים אחר תנועות העיניים והגפיים, בעיקר רגליים. יש אפשרות לבצע גם בדיקה של זקפת הלילה במקרה של בירור הגורמים והסיבות להפרעות בתפקוד מיני, ובמקרה זה מחברים מעין גליל מיוחד לאיבר המין.

את הבדיקה מבצעים לרוב בלילה כדי לאפשר לנבדק להירדם וליהנות משינה רגילה, אך יש מקרים שבהם מבצעים את הבדיקה במשך היום. בדיקת שינה, sleep test, מתאימה לנבדקים בכל גיל, והיא אינה כרוכה בכאב או בסיכון.

 

כיצד מתבצעת הבדיקה?

בשלב הראשון פונים לרופא המשפחה או לרופא מומחה להפרעות שינה לצורך הערכה כללית, ואם הרופא סבור כי קיים חשד להפרעת נשימה בשינה או שהמטופל סובל מהפרעה שינה אחרת המחייבת אבחון ובדיקה מעמיקה, הוא יפנה את המטופל אל מכון בדיקת שינה.

הבדיקה עצמה במעבדה השינה או בבית מבוססת על שלושה שלבים מרכזיים:

שיחה וראיון – הצוות המקצועי במעבדת השינה עורך שיחה וראיון אישי עם הנבדק על מנת לקבוע האם הבדיקה נדרשת, ובשלב זה הנבדק יכול להחליט האם ברצונו לעבור בדיקה במעבדה או בבית. במקרים רבים עורכים שיחה מקדימה וראיון כללי באמצעות הטלפון, ולעיתים די בשיחה הראשונית כדי לאבחן את הבעיה ממנה המטופל סובל. אם מאתרים את הסיבה להפרעת השינה בשיחת הטלפון או בראיון המתקיים במעבדה עצמה, מקבלים ייעוץ מקצועי והדרכה כדי לשפר את איכות השינה. כמובן שאם הנבדק אינו מרגיש שיפור, הוא יכול לבקש הפניה לבדיקה במעבדת השינה.

הבדיקה עצמה (במעבדה או בבית) – את הבדיקה אפשר לבצע בבית או במעבדה. בשלב זה מבקשים מבן או מבת הזוג של הנבדק למלא שאלון, וחשוב שבני הזוג יענו בדיוק רב על השאלות מאחר שיש תופעות שהם חוו והנבדק עצמו אינו מודע אליהן. לפני הבדיקה בבית או במעבדה מקבלים הסברים על הבדיקה והמכשיר, ולרוב מגיעים בשעת ערב למעבדה או הטכנאי המוסמך מגיע בשעות הערב לבית הנבדק כדי להסביר על חיבור המכשיר.

לאחר מתן הסברים הנבדק נערך לשינה והוא נכנס לחדר ייעודי עם תנאים אופטימליים לשינה נוחה בסביבה שקטה וחשוכה, כאשר בבדיקה הביתית הנבדק ישן במיטה הרגילה שלו ובסביבה המוכרת לו. לאחר ההכנות לקראת השינה טכנאי מנוסה מחבר את הנבדק לאלקטרודות ולמכשירים לניטור המדדים השונים. הבדיקה כוללת איסוף מידע, מעקב ורישום מדדים כמו קצב הנשימה, דופק, פעילות חשמלית במוח, פעילות חשמלית בלב, שינויי תנוחה, נחירות ועוד. ניתן להביא מהבית עזרים שונים המקלים על הנבדק להירדם, למשל כרית ושמיכה, ספר, פיג'מה ועוד. במהלך הבדיקה במעבדה לרוב מבצעים הקלטה של נחירות ודיבור במהלך השינה, ככל שישנם, ולעיתים גם מצלמים את הנבדק.

תוצאות והסברים – בסיום הבדיקה בבית או במעבדה הנבדק מקבל הסברים על תוצאות הבדיקה, בדרך כלל בשיחת טלפון. אם הבדיקה יצאה תקינה מקבלים הסברים על תוצאות הבדיקה ובהתאם לצורך הנבדק מקבל המלצות לטיפול כזה או אחר. יש מצבים המחייבים המשך טיפול בבעיות שינה, לכן מקבלים זימון לפגישה עם רופא מומחה לשינה. לפגישה עם הרופא המקצועי כדאי להבין את בן או בת הזוג מאחר שהם יכולים לשתף את הרופא על דפוסי השינה של הנבדק.

כאשר מגלים בבדיקה כי הנבדק סובל מתסמונת דום נשימה בשינה או מנחירות חריפות לרוב הוא יקבל המצלה לטיפול באמצעות מכשיר CPAP.

 

באילו מצבים פונים למעבדת שינה פרטית?

במקרים רבים פונים לרופא המשפחה בגלל בעיות שינה כאלו או אחרות, ולאחר בדיקה כללית במרפאה וכל עוד קיים חשד להפרעת שינה או לבעיה אחרת, המטופל יקבל הפניה לבדיקת שינה. הבדיקה עצמה כלולה בסל הבריאות ואפשר להוציא טופס 17 כדי לשלם עלות סמלית יחסית עבור הבדיקה בבית או במעבדה. מבוטחי קופות החולים שיש להם כיסוי משלים יכולים במקרים מסוימים לעבור את הבדיקה ללא כל עלות.

בתוך כך, לא פעם אנשים מעוניינים לעבור בדיקה באופן פרטי, ויש אפשרות לפנות למעבדת שינה פרטית כדי לעבור את אחת מהבדיקות שהמעבדה מציעה. במקרים מסוימים הרופא לא מוכן להפנות את המטופל לבדיקת שינה, ואם חוששים מבעיה רפואית אפשר לבצע את הבדיקה באופן פרטי ולקבל תוצאות מדויקות בתוך מספר ימים, כולל המלצות להמשך טיפול, ככל שנדרש.

 

האם בדיקת שינה יכולה לפספס ממצאים?

חשוב לציין כי האמינות של בדיקת שינה ביתית גבוהה מאוד, במיוחד כאשר בודקים חשד לתסמונת דום נשימה בשינה או כאשר סובלים מנחירות. אם לאחר הבדיקה הביתית עדיין לא ברור מה הסיבות והגורמים לשינה ירודה המטופל יקבל הפניה למעבדת שינה לצורך בדיקה מקיפה ומלאה. במעבדות השינה מבצעים בדיקות שינה שונות, וסוג הבדיקה נקבע על פי האבחון המקדים, לדוגמה ישנוניות בשעות היום, בדיקת ערנות ביום, קשיי הירדמות ועוד.

 

הכתבה באדיבות חברת היי מדיקל, החברה משווקת מכשור רפואי כמו מכשיר CPAP, מחולל חמצן נייד ונייח, מסכות CPAP, מכשירי BPAP, ציוד מתכלה ובנוסף החברה מתמחה בבדיקת שינה ביתית.

המידע בכתבה זו הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף להיוועצות עם הרופא המטפל. למידע נוסף, לייעוץ מקצועי ולהתאמת טיפול רפואי יש לפנות לרופא!

למידע

אולי יעניין אותך גם

עייפות עקב חוסר בשעות שינה

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני?

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני? האם זו מחלה גנטית? מה גורם להתפרצות המחלה של חוסר שינה קטלני? מה התסמינים והאם יש דרך לטיפול במחלה הנדירה?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button