האוויר נכנס לגוף שלנו דרך האף והפה, הוא עובר דרך דרכי הנשימה העליונות ומגיע משם לקנה ואל הסימפונות. האוויר מוזרם מהסימפונות שבריאה אל הנאדיות, ומדופן הנאדית החמצן שבאוויר מפעפע ומועבר אל נימי הדם ומשם הוא מגיע למחזור הדם ולתאי הגוף. מה זה נאדיות הריאה? מה חשוב לדעת על מבנה נאדיות הריאה? איך ניתן להקל על מטופל הסובל מפגיעה בנאדיות הריאה? המומחים של היי מדיקל עונים על השאלות הנפוצות שלכם.
תפקיד נאדיות הריאה
באופן כללי, לנאדיות הריאה (באנגלית Alveolus) יש תפקיד מרכזי במערכת הנשימה, הן מהוות את היחידה התפקודית הבסיסית של הריאות בגוף האדם, והנאדיות אחראיות על העברת החמצן למחזור הדם ובמקביל הן משחררות את הפחמן הדו חמצני שמגיע אליהן באמצעות נשיפה החוצה. כתוצאה מנזק שנגרם לנאדיות הריאה בעקבות עישון או מחלות כמו נפחת הריאות (אמפיזמה), יעילות מעבר הגזים בנאדיות נפגעת באופן משמעותי, לכן אספקת החמצן לכלל מערכות ותאי הגוף נפגעת וגם יעילות הפינוי של הפחמן הדו חמצני פוחתת בצורה דרסטית.
מה זה נאדיות הריאה?
הריאות בגוף האדם מורכבות ממספר עצום של נאדיות, כאשר כל נאדית נראית כמעין שקיק בגודל מיקרוסקופי בצורה של שלפוחית, והנאדית עטופה בנימי דם. הנאדיות המיקרוסקופיות קטנות מאוד ויש להן דופק דקיקה כדי לאפשר לחמצן לפעפע דרכן ולעבור אל מחזור הדם בגופנו, הדקיקות של מעטפת הנאדית מאפשר גם לפחמן הדו חמצני לפעפע דרך הדופן ומשם בנשיפת האוויר החוצה לסלק את הגזים מהריאות והגוף.
כדאי לדעת כי למרות גודלן המיקרוסקופי של נאדיות הריאה, הן יוצרות שטח פנים עצום בגודלו, ואם פורשים את כל הנאדיות אחת ליד השנייה מקבלים שטח בגודל של מגרש טניס. שטח הפנים הגדול נחוץ לפעפוע החמצן אל מחזור הדם ולצורך סילוק הפחמן הדו חמצני מהגוף, אך פגיעה בנאדיות פוגעת באפקטיביות הנשימה ובתפקודי הגוף.
מבנה נאדיות הריאה
הנאדיות מזכירות במראן אשכול ענבים, כל נאדית היא קטנה מאוד וגודלה מיקרוסקופי, והנאדית הנראית כמו שלפוחית וכמעין שקיקי מלא באוויר, עטופה בכלי דם רבים (נימי דם), וכך למעשה נעשה חילוף הגזים בגופנו.
הסימפונות בריאה מתפצלות לסימפוניות, כלומר לברונכיולות, והן מסתיימת בנאדיות הריאה. האוויר שעובר דרך כלי הנשימה מגיע אל הנאדיות לצורך תהליך חילוף הגזים. ההמוגלובין שנמצא בכדוריות הדם האדומות הנעות בנימי הדם העוטפות את הנאדיות אחראי על קליטת החמצן ושחרור הפחמן הדו חמצני. לאחר שהפחמן הדו חמצני עובר אל הנאדיות, הוא יוצא החוצה מהגוף באמצעות הנשיפה.
מהי אמפיזמה?
נפחת הריאות (אמפיזמה) היא אחת ממחלות הריאה החסימתית הכרונית (COPD – Chronic Obstructive Pulmonary Disease). COPD היא מחלה קשה המהווה את גורם התמותה השלישי בעולם, והמחלה אופיינית בעיקר למעשנים. חשוב לזכור כי כל אדם רביעי בישראל הוא מעשן, והעישון חושף את האדם לתחלואה גבוהה ובעיקר לאמפיזמה.
אמפיזמה נגרמת בגלל תהליך דלקתי הרסני בריאות, בדרך כלל בגלל עישון, והחומרים שנשאפים לריאות בזמן העישון הורסים את המחילות הקיימות בין הנאדיות, לכן מתחילים להיווצר חללים עם אוויר התופסים נפח ופוגעים ביעילות הנאדיות ובחילוף הגזים.
לאחר שהבנו מה התפקיד של נאדיות הריאה וכיצד הן משפיעות על חילוף הגזים, חשוב לציין כי מחלת ה-COPD הנחשבת לשכיחה מאוד היא מחלה כרונית והנזק שנגרם לנאדיות הריאה הוא בלתי הפיך. לכן, לאחר אבחון COPD חשוב מאוד להפסיק לעשן וניתן להשתמש במשאפים כדי לשמור על המצב הקיים ולהקל על הנשימה. כיום, הטיפול המומלץ לחולים ב-COPD הוא מכשיר CPAP או מחולל חמצן, יש להסתגל לשינה עם מסכה על הפנים.