סחרחורת בשינה

סחרחורת היא תופעה שכיחה יחסית בקרב האוכלוסייה הכללית, היא יכולה להיגרם מסיבות שונות ומגוונות כגון: פגיעה במערכת הווסטיבולרית, תזוזת קריסטלים בתעלות האוזן הפנימית, תופעות לוואי של תרופות ועוד. אחת התופעות המוכרות הינה סחרחורת בשינה, כלומר סחרחורת תנוחתית המכונה ורטיגו התקפי תנוחתי שפיר (BPPV). איך ולמה זה קורה? מה אפשר לעשות וכיצד להימנע מהתופעה? המומחים של היי מדיקל הכינו מדריך בנושא.

 

סחרחורת בשינה איך זה אפשרי בכלל?

לפי נתוני משרד הבריאות בישראל, בין 20% ל-40% מהאוכלוסייה יסבלו בשלב מסוים במהלך חייהם מתופעת ורטיגו. יש מקרים בהם חשים בתנועה סיבובית (החדר מסתובב סביב האדם) המלווה בדרך כלל בבחילה ויש מקרים בהם מתלוננים על תחושה שבה האדם מרגיש כאילו הוא מסתובב בתוך החדר, למרות שאין באמת תנועה.

הסחרחורת היא אינה מחלה אלא תסמין של הפרעה במערכת שיווי המשקל, וכאשר יש פגיעה במערכת הוויסטיבולרית האחראית על שיווי המשקל, עשויים לחוות ורטיגו, ולעיתים האדם יחווה סחרחורת בשינה. התופעה נפוצה ומונעת שינה איכותית, ולרוב התופעה באה לידי ביטוי בהתקפים קצרים, קלים או חמורים, כאשר משנים תנוחה בזמן השינה בלילה (או בזמן שכיבה).

 

למה זה קורה?

הגורמים הידועים לסחרחורת תנוחתית ובזמן השינה הם חבלות ראש, פגיעות בצוואר כמו צליפת שוט, דלקת אוזניים, ניתוחים באזור הראש, מחלת מנייר, נזקים באוזן הפנימית, פגיעה בעצב הווסטיבולרי, תזוזה של גבישי סידן (קריסטלים זעירים) המהווים חלק מאיבר שיווי המשקל באוזן הפנימית, תופעת לוואי של תרופות, רמה נמוכה של המוגלובין, מצבים נפשיים כמו חרדה, מיגרנות, צריכה מוגברת של אלכוהול ועוד.

ראוי לציין כי סחרחורת בשינה היא תסמונת שכיחה המאופיינת בהתקפי ורטיגו קצרים, כלומר סחרחורות הנמשכות בדרך כלל כמה דקות. התחושה הלא נעימה קורית כאשר האדם משנה תנוחה בשכיבה, לכן התופעה עלולה לקרות גם במהלך השינה בלילה, והיקיצה לתוך התקף ורטיגו מלחיצה מאוד ועשויה לגרום לנפילות אם האדם מתעורר משנתו ומנסה לשנות תנוחה או לקום מהמיטה.

 

dizziness

 

מה כדאי לעשות?

תופעת הסחרחורת מתוך שינה עשויה להופיע את גברים ונשים כאחד, בעיקר אצל אנשים מעל גיל 50, והתופעה שכיחה יותר בקרב נשים. בדרך כלל סובלים מהתופעה בגלל פגיעה במערכת הווסטיבולרית והתופעה פוגעת באיכות החיים ומונעת שינה איכותית הנחוצה להתאוששות הגוף והנפש.

כדאי לדעת כי תופעת הסחרחורת במהלך השינה עשויה להיעלם מעצמה, תוך מספר שבועות או חודשים, ללא צורך בהתערבות או בטיפול רפואי. יחד עם זאת, מומלץ להיוועץ עם רופא מנוסה, לעבור אבחון מקצועי ויסודי ולקבל טיפול מותאם אישית.

הטיפול לאנשים הסובלים מסחרחורת בשינה מבוסס לרוב על טיפולי פיזיותרפיה לא פולשניים. הטיפול כולל סדרה של תנועות ראש על פי הנחיית הפיזיותרפיסט על מנת להשיב את הקריסטלים למקומם ולהוציא אותם מהתעלה אליה הם נקלעו. אם הטיפול השמרני אינו מסייע יש פתרונות נוספים כמו התערבות כירורגית או טיפול תרופתי.

 

איך נמנעים מסחרחורת בשינה?

כאשר סובלים מסחרחורות חוזרות במהלך השינה ובשכיבה ואם התופעה אינה נעלמת מעצמה – יש להיוועץ עם רופא מומחה ולעבור אבחון כדי להתאים את הטיפול המיטבי. כדי להימנע מהתקפי הסחרחורת בשינה מומלץ להימנע מכיפוף הראש כאשר מתעוררים לתוף ההתקף, להקפיד על שינוי תנוחה איטי, במיוחד כאשר עוברים ממצב שכיבה לישיבה, להימנע ממתיחת הצוואר וכדאי לנסות שינה עם שתי כריות או יותר.

לסיכום, אם אתם סובלים מסחרחורת בזמן השינה יש לטפל בתופעה ואין להקל ראש בבעיה. הכתבה באדיבות היי מדיקל, הנכם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה ובקשה.

למידע

אולי יעניין אותך גם

עייפות עקב חוסר בשעות שינה

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני?

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני? האם זו מחלה גנטית? מה גורם להתפרצות המחלה של חוסר שינה קטלני? מה התסמינים והאם יש דרך לטיפול במחלה הנדירה?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button