מה זה מכשיר קפנוגרף? מי משתמש במכשיר זה? האם המכשיר מיועד רק עבור חולי ריאות? איך המכשיר עובד? אילו מדידות אפשר לבצע באמצעות המכשיר ולאיזה מטרות? המומחים של חברת היי מדיקל, החברה המובילה לשיווק מכשור רפואי כמו מחולל חמצן, מכשיר CPAP ומכשירים נוספים הכינו כתבה בנושא.
המונח הרפואי קפנוגרפיה מתאר תצוגה גרפית של רמת הפחמן הדו חמצני בגזי הנשימה, במהלך מחזור הנשימה. קפנוגרפיה משמשת בעיקר לניטור ולהערכת מצבם של חולים במחלות ריאות, מונשמים או לא מונשמים, ונהוג להשתמש במכשיר המדידה הייעודי גם בתהליך הרדמה כללית, במסגרת טיפולים שונים במחלקת טיפול נמרץ ובתהליך צנרור קנה הנשימה (אינטובציה).
מהו מכשיר קפנוגרף?
חולים רבים, בעיקר חולים במחלות ריאתיות, שואלים על מכשיר קפנוגרף מה זה כאשר הם נתקלים במושג לראשונה במסגרת טיפול או אשפוז בבית החולים. לכן, כדאי לדעת כי קפנוגרף הוא מכשיר ייעודי לניטור מדדים נשימתיים במהלך בדיקת התפקוד הנשימתי. המכשיר מסוגל למדוד מדדים חשובים כמו פחמן דו חמצני (2CO), רמת ריווי החמצן בדם (SpO2), קצב הנשימות (RR) וקצב דפיקות לב (PR).
ברוב המקרים משתמשים במכשיר זה כדי לקבל תמונת מצב מהירה ומדויקת של המדדים השונים החיוניים לקבלת אינדיקציה על תפקוד מערכת הנשימה אצל החולה/המטופל, והמכשיר מספק תשובה מהירה ותוצאות מדויקות ועקביות לכן הוא מהווה כלי עזר חיוני לצוותים הרפואיים, והתוצאות מסייעות לרופאים לקבל החלטות חשובות, ולא פעם קריטיות, לגבי מצבו של המטופל ושיטת הטיפול הנכונה והמתאימה עבורו.
מי משתמש בו?
לאחר שענינו על השאלה קפנוגרף מה זה, כדאי לדעת כי המכשיר הייעודי לניטור רמות הפחמן הדו חמצני בגוף ולניטור מדדים נשימתיים נוספים כמו ריווי חמצן בדם, קצב נשימות וקצב דפיקות לב, נמצא בשימוש נרחב במערכת הבריאות. בין היתר, מרדימים עושים שימוש במכשיר זה בתהליך ההרדמה הכללית כדי לנטר את המדדים הנשימתיים ולבדוק את מצבו של המטופל המורדם.
בנוסף לזאת, רופאים משתמשים באופן קבוע ושוטף במכשיר הקפנוגרף ככלי יעיל לניטור מצבם של חולים המונשמים באופן מלאכותי, בין היתר בניתוחים, ניטור מדדים נשימתיים אצל חולים במחלות ריאתיות מסוגים שונים, ולניטור מדדים במסגרת טיפול נמרץ ותהליכי צנרור קנה הנשימה.
כמו כן, המכשיר מיועד לחולים במחלות ריאתיות, כולל חולים המרותקים לביתם או מאושפזים במסגרת שירותי האשפוז והטיפול הביתי. הקפנוגרף הוא מכשיר רפואי לכל דבר ועניין, ויש דגמים ניידים וקומפקטיים המתאימים גם לשימוש ביתי וגם לשימוש מוסדי. מכשיר קפנוגרף מאפשר להעביר את הנתונים והמדדים שנוטרו ותועדו ישירות למחשב ולתיק הרפואי של המטופל, לכן הוא חיוני לניטור תהליכי הנשימה אצל חולים רבים, ולא רק חולי ריאות.
האם רק חולי ריאות נעזרים בקפנוגרף?
כאמור, המכשיר נמצא בשימוש נרחב, הן בקרב חולי ריאות והן בקרב חולים במחלות אחרות, והמכשיר חיוני בהרדמה כללית, טיפול נמרץ, צנרור קנה ועוד. הצוותים הרפואיים משתמשים במכשיר לניטור ריכוז הפחמן הדו חמצני ולקבלת נתונים מדויקים בזמן אמת של ריווי החמצן בדם, קצב נשימות ודופק.
כיצד הוא עובד?
המכשיר מנטר את רמת הפחמן הדו חמצני בגוף המטופל באמצעות גלי אינפרה אדום, והגל הקפנוגרפי מוצג באמצעות מדד גרפי המדגים כמה פחמן דו חמצני המטופל נושף. באמצעות המכשיר מודדים את ריכוז הגזים באוויר שהמטופל נושף החוצה מריאותיו וכך הרופא יכול לנטר את מצבו של החולה ולהתאים את הטיפול הנכון והמיטבי עבורו.
המידע בכתבה זו אינו מהווה ייעוץ רפואי או חלופה לייעוץ רפואי. הכתבה באדיבות המומחים של חברת היי מדיקל, החברה מייבאת ומשווקת מכשור רפואי לסיוע נשימתי כמו מכשיר CPAP, מחולל חמצן ועוד.