שיתוק שינה

השינה נחוצה לאדם וחשובה לבריאותו הכללית, הפיזית והנפשית כאחד. יש מגוון רחב של הפרעות שינה הפוגעות באיכות השינה, ואם לא ישנים טוב בלילה יש לכך השפעות רבות על איכות החיים ויכולות התפקוד, כמו כן עלולים לסבול מתחלואה גבוהה, וחוסר בשינה מגביר את הסיכוי למעורבות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה. 

במדריך מקצועי ומפורט זה, המומחים של חברת היי מדיקל מסבירים לנו על התופעה, סיבות להיווצרותה, מה התסמינים, אילו סוגים של שיתוק שינה קיימים, מה ניתן לעשות כדי להימנע מהתופעה ומהן דרכי הטיפול המומלצות.

 

מה זה שיתוק שינה?

אחת התופעות השכיחות באוכלוסייה נקראת שיתוק שינה, באנגלית Sleep Paralysis, התופעה נפוצה בדרך כלל החל מתקופת גיל ההתבגרות, והיא נפוצה במיוחד בקרב נשים וגברים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, באופן שווה. כדאי לדעת כי רבים באוכלוסייה חווים אירוע של שיתוק שינה לפחות פעם אחת בחייהם, ועל פי נתוני ארגון הבריאות האמריקאי כ-25% עד 50% מתושבי ארצות הברית חווים את התופעה לפחות פעם אחת.

חשוב לציין כי אדם המתעורר במהלך שיתוק שינה הפינגוגי או שיתוק שינה היפנופומפי עלול לחוות חרדה וסטרס בעוצמה גבוהה בגלל ששרירי הגוף נשארים במצב משותק, כמו שקורה לגוף בשנת החלום (REM). מאחר שמנגנון החלום עדיין פועל ברקע, למרות היקיצה והתודעה שהפכה למצב של ערנות, ההתעוררות לתוך מצב זה שבו הגוף נותר עדיין משותק גורמת לחוויה קשה ולסטרס, ומעבר לכך יכולים להופיע הזיות וחזיונות קצרים כמו מפלצות, דמויות שיורדות מהשמיים לעבר החולם, דמויות המתיישבות על הגוף ולוחצות על בית החזה, ערפילים מסתוריים ועוד.

אישה ישנה במיטה

התופעה עצמה מתרחשת בדרך כלל לפני ההירדמות או בשלב ההתעוררות. כאשר היא מתרחשת בשלב שנת הרע"מ (REM) מתעוררים כאשר הגוף עדיין בשלב השינה ובגלל החסימה של מערכת העצבים בשלב השינה, האדם החווה את התופעה אינו מסוגל להזיז את איברי גופו, ולרוב אין לו גם יכולת לדבר, לכן מתעוררת תחושת פחד ובעתה, ועלולים לסבול מהתקף פאניקה כתוצאה מחוסר היכולת להזיז את איברי הגוף. יש אנשים המתארים את התחושה כחוויה חוץ גופנית, אחרים חשים ברעד בגוף או מתחושה של נפילה, ויש כאלה הסובלים מהזיות. חשוב לזכור כי ההזיות בגלל מצב זה אינן מצביעות על מחלה גופנית או הפרעה נפשית.

בפועל, שיתוק שינה מהווה תופעה קצרה והתחושה הלא נעימה והמפחידה חולפת מאליה בתוך כמה דקות בלבד. לכן, אין לתופעה משמעות שצריכה להדאיג אתכם מבחינה רפואית, יחד עם זאת אם התופעה באה יחד עם הפרעות שינה חמורות אחרות כמו נרקולפסיה או דום נשימה בשינה, חשוב לפנות לייעוץ ולאבחון מקצועי ולקבל טיפול מתאים. במקרים מסוימים יש לעבור בדיקת שינה כדי לשלול מחלות ומצבים רפואיים הדורשים טיפול, יש גם אפשרות להזמין בדיקת שינה ביתית דרכנו, ואנחנו בהיי מדיקל מבצעים בדיקה אמינה ומקצועית, בבית הלקוח, בסביבה הנוחה ביותר עבורו.

 

יש שני סוגים עיקריים של שיתוק:

שיתוק שינה היפנגוגי

כאשר התופעה מתרחשת בשלב ההירדמות מצב זה מוכר בשם שיתוק שינה היפנגוגי. בשלב ההירדמות הגוף נרגע והשרירים הופכים לרפויים יותר, המודעות פוחתת, לכן כאשר התופעה חלה לא מסוגלים להיות מודעים לשינוי. אם התופעה חלה בזמן ערות או מודעות למה שמתרחש מסביב, בדרך כלל סובלים מאי יכולת לדבר ולזוז.

שיתוק שינה היפנופומפי

כאשר התופעה מופיעה ומתרחשת בשלבי ההתעוררות מהשינה בלילה היא מכונה שיתוק שינה היפנופומפי. בשלב ה-REM יש תנועת עיניים מהירה, והגוף הופך לרפוי ורגוע, הוא עובר תהליכי שיקום ומופיעים חלומות.

 

שיתוק שינה תסמינים

יש לתופעה של שיתוק שינה תסמינים מוכרים שונים ומגוונים. התסמינים המרכזיים הם:

  • חוסר יכולת לדבר ולהוציא הגה מהפה.
  • קשיי נשימה, בדרך כלל בגלל תחושה של דמות היושבת על בית החזה ומפעילה לחץ משמעותי.
  • חוסר יכולת לזוז ולהניע את איברי הגוף (תחושת שיתוק).
  • הכרה מלאה ומודעות למצב שקורה.
  • הופעת הזיות שונות.
  • חלומות מפחידים עקב ההזיות.
  • דום נשימה בשינה (הפרעת שינה נפוצה ומסוכנת העלולה לגרום לשבץ מוחי, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם ועוד, זו מחלה המחייבת אבחון במעבדת שינה וטיפול מתאים, בדרך כלל הטיפול מבוסס על שינה עם מסכת CPAP).

 

אם סובלים מהפרעות שינה יחד עם שיתוק שינה, אין להקל ראש בתופעה. אם סובלים רק משיתוק שינה הבעיה אינה מסוכנת לבריאות האדם ובהתאם לתסמינים כדאי לפנות לגורם מקצועי לצורך אבחון. האבחון עשוי לכלול בדיקות שינה ויש להתאים טיפול. כיום, הרופאים ממליצים למטופלים הסובלים מהתופעה באופן חוזר ולמטופלים המתלוננים על התופעה המתרחשת מספר פעמים בזמן השינה בלילה, לעבור בדיקת שינה במעבדה, יש גם אפשרות לבצע בדיקת שינה ביתית אם קיים חשד לתסמונת דום נשימה בשינה יחד עם שיתוק שינה.

כדאי לדעת כי החוקרים בדקו וגילו קשר בין שיתוק שינה להפרעות שינה שונות, במיוחד נרקולפסיה, אך התופעה נפוצה יחסית גם לצד הפרעות חרדה שונות ובהם PTSD, חרדה חברתית, פאניקה והפרעת חרדה כללית. בנוסף, נמצא קשר בין התופעה להפרעות שינה נוספות עמו ביעותי לילה, סיוטים ותסמונת הראש המתפוצץ.

 

איך למנוע שיתוק שינה?

הסיבות לתופעה עדיין אינן ידועות במלואן, אך יש השערות שונות של החוקרים מדוע התופעה מתרחשת. כדי למנוע שיתוק שינה כדאי להקפיד על הפעולות הבאות:

  • להקפיד של שעות שינה, לפחות 7 או 8 שעות שינה בלילה.
  • להפחית לחץ ומתח נפשי בחיים.
  • לשנות את תנוחת השינה, למשל להימנע משינה על הגב.
  • להימנע ממצבים של עייפות כרונית או תשישות המלווה בשינה לא סדירה.
  • להקפיד על לוחות זמנים קבועים של השינה בלילה.
  • לפתח הרגלי שינה בריאים.
  • לפתח מודעות לתופעה ולשלוט במצב כאשר מתעוררים במצב זה במהלך השינה בלילה.

 

מתי בדרך כלל זה קורה?

כפי שציינו בתחילת המדריך, התופעה של שיתוק שינה בדרך כלל מופיעים במצבים הבאים:

  • בשלב ההירדמות – שיתוק שינה היפנגוגי המופיע בשלב ההירדמות, כאשר הגוף רגוע ורפוי.
  • בשלב היקיצה – שיתוק שינה היפנופומפי המופיע בשלב היקיצה, בדרך כלל בזמן מחזור השינה REM.

 

שיתוק שינה – סיבות נפוצות

כאמור, הסיבות לתופעה הנפוצה טרם ידועות במלואן, על פי מחקרים עדכניים נמצא קשר מסוים לנרקולפסיה. סיבות נוספות לשיתוק שינה הן שינה לא סדירה, נמנומים במהלך שעות היום, מתח נפשי, חרדה, מאניה דפרסיה, שינה על הגב, גנטיקה, ג'ט לג, ריבוי לילות לבנים (למשל חיילים בשירות קרבי, אנשים הסובלים מהפרעות שינה חמורות ועוד). כמו כן, חוקרים סבורים כי הפרעות שינה אחרות, למשל אינסומניה, תסמונת דום נשימה בשינה והפרעת התכווצויות שרירים אצל ילדים קשורות להפרעה.

בנוסף על כך, ידוע כי יש תרופות ספציפיות, לדוגמה תרופות ייעודיות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, העלולות לגרום לתופעה של שיתוק שינה. גם שימוש בחומרים ממכרים, ובמיוחד סמים קשים ואלכוהול, עלולים לגרום להתפתחות התופעה.

 

דרכי טיפול בשיתוק שינה

ברוב המקרים התופעה חולפת מאליה ואינה דורשת טיפול ספציפי. יחד עם זאת, אפשר לעבור טיפול לשיפור איכות השינה ולהתאים טיפול להפרעות הנלוות, אם יש, למשל שינה עם מכשיר סיפאפ אם מאבחנים דום נשימה. במקרים מסוימים הרופא ימליץ על טיפול פסיכולוגי, בדרך כלל טיפול התנהגותי קוגניטיבי. בהתאם לממצאי האבחון והסיבות לתופעה, הרופא יכול להמליץ גם על תרופות נגד חרדה או דיכאון לצורך שיפור השינה, שינוי בהרגלי השינה ומעבר לשינה של 8-6 בלילה, טיפול ייעודי בהפרעות שינה כמו נרקולפסיה או טיפול בהפרעה הנפשית שעשויה להיות הגורם לשיתוק שינה.

למידע

אולי יעניין אותך גם

עייפות עקב חוסר בשעות שינה

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני?

מהו חוסר שינה תורשתי קטלני? האם זו מחלה גנטית? מה גורם להתפרצות המחלה של חוסר שינה קטלני? מה התסמינים והאם יש דרך לטיפול במחלה הנדירה?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button