שינה היא תהליך מובנה ורב שלבי, היא מאפשרת לגופנו להתחדש ולהיערך לקראת היום החדש. השינה שלנו מבוססת על מספר שלבים ובנויה ממחזורים של 90 עד 110 דקות כל אחד, ובכל מחזור שינה יש 5 שלבים, לכל שלב תפקיד ייעודי. השלב של שנת REM מוכר גם בכינוי שנת חלום, ושלב זה מסייע בהתחדשות הנפש.
מה זה בדיוק שינת REM? מה קורה לנו בשלב זה של השינה? האם יש הבדלים בשנת החלום בין ילדים למבוגרים? איך מגיעים לשלב זה בשינה בלילה? האם יש עזרים ייעודיים שיכולים לסייע לנו להגיע לשנת ה-REM? המומחים של חברת היי מדיקל הכינו עבורנו מדריך מקצועי ומקיף בנושא שנת REM.
מה זה שנת rem?
במשך שנים רבות השינה נחשבה למצב פסיבי אליו מגיעים לאחר ההירדמות. בשנת 1963 גילו החוקרים קלייטמן ואסרינסקי כי בשינה יש שלב שבו קיימת פעילות משמעותית של גלי המוח ותנועת העיניים, וכך הם זיהו את השלב של שנת REM. בשלב זה של מחזור השינה מתרחשת פעילות מוחית הדומה לפעילות המוחית בזמן הערות.
מקור השם של שנת REM טמון בתנועת העיניים המהירה המתרחשת בשלב זה של השינה, כאשר REM מציין את ראשי התיבות של Rapid Eye Movement.
כאשר מעירים אדם הנמצא בשלב של שינת REM הוא לרוב יזכור את החלום שלו בצורה מפורטת וברורה. למעשה רוב האנשים יזכרו את החלומות שלהם כאשר מעירים אותם במהלך שנת חלום בצורה מפורטת יותר בהשוואה לנטייה לזכור חלומות בעת יקיצה מאשר שלבי שינה אחרים.
במהלך שינה איכותית ורגילה בלילה יש מחזורים הנמשכים 11-90 דקות, ובכל מחזור שינה יש 5 שלבים לפי החלוקה הבאה:
שלב ההירדמות
שלב זה נמשך כ-5 דקות בלבד, ובפרק זמן זה השרירים, תנועות העיניים וגלי המוח הופכים לאיטיים יותר. שלב זה מתרחש במעבר ממצב של ערות למצב שינה.
שלב השינה הקלה
שלב זה אורך 10 עד 25 דקות ובמהלכו תנועות העיניים מופסקות, טמפרטורת הגוף מתחילה לרדת וגלי המוח הופכים לאיטיים יותר בהשוואה לרמת הפעילות שלהם בשלב ההירדמות.
שלב השינה העמוקה
בשלב זה הנמשך כ-25 דקות אין תנועות עיניים, השרירים רפויים, לחץ הדם יורד וחלה ירידה נוספת בטמפרטורת הגוף ובקצב הנשימות.
שלב השינה העמוקה עם פעילות איטית של גלי המוח
בשלב 4 של מחזור השינה, נכנסים למצב של שינה עמוקה מאוד ומשתחררים הורמונים שונים הנחוצים להתחדשות ולשיקום הרקמות, והגוף מתקן נזקים של היום הקודם. בשלב זה ניתן להבחין בפעילות איטית של גלי המוח.
שלב תנועות העיניים המהירות (שנת REM)
בשלב המכונה שנת החלום ניתן להבחין בתנועות עיניים מהירות. שלב זה מתחיל כ-70 עד 90 דקות לאחר ההירדמות. בשלב ה-REM הפעילות של גלי המוח חוזרת להיות מהירה, כמו בזמן ערות, והנשימות מהירות ושטחיות יותר. אם מביטים באדם הנמצא בשנת החלומות אפשר לראות את תנועת גלגלי העיניים המתרוצצים במהירות לכיוונים שונים מבעד לעפעפיים העצומים.
איך מגיעים לשלב ה-rem?
אנחנו מבלים כשליש מחיינו בשינה, והמומחים ממליצים לנו להקפיד על שינה של 8-7 שעות בלילה. השינה היא תהליך טבעי והיא נחוצה לשיקום הגוף, להתאוששות, לחידוש הרקמות, לפעילות מוחית תקינה, להתפתחות וגדילה וגם לעיבוד מידע שנחשפנו אליו במהלך היום. לשינה יש מחזורים הנמשכים 11-90 דקות, ועל פי רוב שנת REM תופיע כ-90 דקות לאחר תחילת שלב ההירדמות, כאשר שנת חלום מהווה כ-25% מזמן השינה הכולל.
רוב האנשים נהנים משנת לילה רציפה ואיכותית, ולרוב הם אינם מתקשים להירדם. יחד עם זאת, יש לא מעט אנשים, בעיקר מבוגרים, הסובלים מהפרעות שינה שונות, בדרך כלל מאינסומניה (נדודי שינה). מחסור בשעות שינה בלילה פוגע ביכולות התפקוד של האדם ביום הבא והוא עלול לגרום לנזק בריאותי חמור, כולל האצת תהליך ההזדקנות, פגיעה במערכת החיסונית, השמנה, הגברה משמעותית של הסיכון להתפתחותן של מחלות לב וכלי דם, סרטן ובעיות בריאותיות נוספות.
כיום החוקרים כבר יודעים כי השינה חשוב לבריאות האדם אך איכות השינה אינה תלויה רק במספר השעות שהאדם ישן בלילה אלא גם בזמן האורך כל אחד משלבי השינה. יש חשיבות ליחס שבין שנת ה-REM לבין שלבי השינה העמוקה, כלומר שלב 3 ושלב 4. בשינה טובה ואיכותית אנחנו עוברים 6-4 מחזורי שינה שלמים, כאשר כל מחזור נמשך 90 עד 110 דקות. פרק הזמן של שינת REM הולך ומתארך ככל שהשינה עמוקה יותר, לכן בשעות הבוקר המוקדמות מחזור השינה מורכב בעיקר משלבים 1, 2 ו-REM.
מה קורה לנו בשינה בשלב הזה?
בשלב ה-REM המכונה גם שלב שנת החלומות אפשר להבחין בתנועות עיניים מהירות. כפי שציינו, שינת REM במחזור השינה הראשון מתחילה כ-90 דקות לאחר ההירדמות. בשלב זה גלי המוח חוזרים לפעילות מהירה כמו אצל אדם ער, וגם הנשימות מהירות יותר אך הן שטחיות והקצב שלהם אינו סדיר.
במהלך שנת REM הגוף מפסיק להפריש חומרים הנחוצים לוויסות תהליכים עצביים ולהעברת מסרים בין תאי המוח לצורך ויסות תהליכים ביוכימיים. לכן, בשלב זה של השינה המוח לא מעביר פקודות לשרירים בגפיים והם רפויים ומשתתקים באופן זמני. רפיון השרירים נחוץ כיוון שהאדם הנמצא בשלב ה-REM חולם חלומות לא הגיוניים ומוזרים העלולים לגרום לא להזיז את גפיו בצורה מסוכנת.
חשוב לציין כי שלב ה-REM בשינה הינו בעל חשיבות גבוהה מאחר והוא נחוץ לספק אנרגיה לגוף ולמוח. כאשר נהנים משינה טובה ואיכותית ניתן לתפקד היטב ביום המחרת. לשנת ה-REM יש תפקיד מרכזי ומשמעותי בשימור הזיכרון ויכולות הלמידה. בשלב זה של השינה המוח מעבד את המידע שהוא נחשף אליו במהלך היום, נוצרים קשרים עצביים המחזקים את הזיכרון ומתקיים תהליך לחידוש מלאי המתווכים העצביים, ובהם גם חומרים המשפרים את ההרגשה של האדם כמו דופמין וסרוטונין.
האם קיים הבדל בין ילדים למבוגרים?
כדאי לדעת כי היחס של שנת REM קטן עם הגיל. אצל תינוקות רוב הזמן הם ישנים במצב של שלב ה-REM, כ-80%, והיחס משתנה ככל שמערכת העצבים בגופו של התינוק מתפתחת ומתבגרת. אצל אדם בוגר שלב ה-REM מהווה כ-20% עד 25% מסך זמן השינה, כלומר בין 90 ל-120 דקות.
בגיל מבוגר רבים מתלוננים על בעיות וקשיי שינה, וכמחצית מבני הגיל השלישי מדווחים על קושי להירדם ועל קשיים להשיג שינה רציפה ואיכותית. הסיבות העיקריות לקשיי השינה אצל מבוגרים הן שינויים פיזיולוגיים המשפיעים על דפוסי השינה.
האם קיימים עזרים המאפשרים להגיע לשלב ה-rem?
לאחר שהבנו מהי שינה איכותית ואיזה מצבי שינה קיימים, חשוב להבין כי שלבי שינה מסייעים לגוף ולנפש להתאושש ולהשתקם.
כדי ליהנות משינה בריאה ואיכותית הכולל את שלב החלומות מומלץ להקפיד על היגיינת שינה נכונה, להימנע מנמנום בצהריים ובערב, להשתמש במיטה רק לשינה וליחסי מין, להימנע מעישון ומאלכוהול בשעות הערב המאוחרות ולפני השינה, ובהתאם לצורך והמלצת הרופא ניתן להיעזר במכשירים ובעזרים לשיפור השינה כמו מחולל חמצן, מכשיר CPAP או BPAP, מעשיר לחות, התקן דנטלי למניעת נחירות ועוד.
למידע נוסף על טיפים לשינה טובה ולבחירת עזרים שיכולים לסייע לנו לישון טוב בלילה ולשמור על בריאותנו – צרו איתנו קשר באמצעות הטלפון או השאירו הודעה ליצירת קשר כאן באתר! המומחים של היי מדיקל יחזרו אליכם בהקדם עם פתרונות מותאמים אישית לשינה טובה ואיכותית כל הלילה.